SHARE

Бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен призна, че е водил преговори за изграждане на Trump Tower в Москва до юни 2016 г. (по време на кампанията на Тръмп като кандидат за президент) и дори след това е продължил разговори с Русия по проекта – включително със служител на Кремъл.

Предишни репортажи индикират, че навярно въпросният служител на Кремъл е говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Предишните му показания пред Конгреса на САЩ бяха, че проектът за такава сделка са се водили през 2015 г., приключили януари 2016 г., и не са свързани с кампанията на президента.

Президентът Тръмп неколкократно е заявявал, че няма никакви бизнес сделки с Русия.

Коен се призна днес пред федералния съд в Източния окръг на Ню Йорк за виновен за лъжливи показания пред американския Конгрес. Делото е част от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за връзки на Кремъл с кампанията на Тръмп.

Обивнителният акт на английски може да бъде намерен тук. 

По време на своята кариера като бизнесмен Коен дълги години е личният адвокат на Тръмп, включително по време на президентската кампания през 2016 г. Коен също така посредничи за сключването на сделката за изграждане на Trump Tower в Москвa, както и се занимава с финансовите операции на Доналд Тръмп, включително съмнителнителните му дългове към Deutsche Bank – която миналата година бе глобена с $630 млн., тъй като е участвала в схема за пране на пари с руски олигарси (повече по темата можете да прочетете тук). Другата банка е руската държавна Внешэкономбанк, която е финансирала с 850 милиона долара хотел на Trump International, а зетят на Тръмп Джаред Къшнър се е срещал с председателя на борда след изборната победа на Тръмп.

Коен също така бе споменат в досието на бившия британски разузнавач Кристофър Стийл за проведени срещи с руски агенти в Прага, Чехия, през август 2016 г.

На тези разговори включително, твърди досието на разузнавача, се е обсъждал въпросът и за тайното руско скривалище в Пловдив. В това убежище според неговата информация е трябвало да се укрият руски агенти след края на операциите им по намеса в американските избори.

По-рано Майкъл Коен отрече някога да е стъпвал в Чехия или Русия, но по-рано този месец се оказа, че ФБР има доказателства за срещата, съобщи McClatchy.

 

*Корекция: Първите репортажи от американските медии индикараха, че преговорите са приключили през август 2017 г., което всъщност е датата на показанията му пред Конгреса,  които Коен призна, че са лъжа. Преговорите за сделката са продължили до юни 2016 г., а допълнителни разговори са водени и след това.

SHARE