SHARE

Малко са нещата, които президентът Владимир Путин желае повече от отслабването на НАТО – военния съюз на Съединените щати, Европа и Канада, който възпира съветската и руската агресия над 70 години.

Миналата година президентът Тръмп е искал да направи ход, равностоен на това да унищожи НАТО: Да изтегли Съединените щати, пише New York Times. 

Високопоставени служители на администрацията споделят пред New York Times, че няколко пъти през 2018 г. Тръмп е заявявал намерение за изтегляне от НАТО. И сега – когато секретарят по отбана Джеймс Матис напусна, те се притесняват, че президентът може да се вуърне към намеренията си.

В дните около ожесточената среща на върха на НАТО миналото лято Тръмп е казвал на съветниците си по национална сигурност, че не вижда смисъла на военния алианс, който според него е в тежест на САЩ.

Тогава екипът на президента по национална сигурност, включително Джим Матис, секретарят по отбрана, и Джон Болтън, съветникът по национална сигурност, се се борили президентството да се продържа към американската стратегия, без да се споменава оттегляне от алианса.

Руската намеса в американските избори и опитите й да блокира присъединяването на бившите сателити на Кремъл към алианса целят именно да отслабят това, което Русия разглежда като своя западен враг. С едно по-слабо НАТО Путин ще има много повече свобода да прави каквото си иска.

И американското изтегляне ще постигне всичко това, споделят високопоставените служители пред американското издание – в общи линии така САЩ ще свършат най-трудната и важна работа на Кремъл.

Първия път, когато Тръмп повдига въпроса за изтеглянето служителите, са предполагали, че се шегува, но президентът е продължил да се връща на темата отново и отново.

Именно затова и тази година срещата на върха на НАТО е изтеглена за края на 2019 г, като дори 70-годишната на алианса, която ще бъде празнувана през април, е понижена до ранг външни министри.

Всеки ход срещу НАТО навярно ще предизвика реакция от Конгреса на САЩ. Последното законодателство на сенатор Джон Макейн, известно като “Санкциите от ада”, включваше и разпоредба оттеглянето от НАТО да изисква две трети мнозинство в законодателния орган.

Членовете на НАТО могат да се изтеглят една година след като обявят намеренията си според чл. 13 на Договора от Вашингтон. Подобно забавяне ще даде на Конгреса достатъчно време, за да блокира всеки опит на Тръмп да напусне алианса.

Но дори Конгресът да блокира изтеглянето – подобно изявление от Тръмп би нанесло огромни щети на НАТО. Съюзниците, чувстващи се заплашени от Русия, вече имат огромни притеснения дали Тръмп ще изпрати войски, за да ги защитят при атака, съобщава New York Times.

Европейски и американски държавни служители заяваят, че единственото, което ги е успокояващо, е било присъствието на Джеймс Матис като секретар по отбрана. Неговото напускане повдига сериозни притеснения за следващите планове на президента.

Сега, когато Тръмп настоятелно повтаря намерението си да се оттегли от НАТО, срещите му с Путин продължават да бъдат пазени в тайна от собствените му съветници, а срещу президента се води разследване за връзки с Русия.

Оттеглянето от алианса, създаден през 1949 г., “ще бъде един от най-големите удари, които президент може да направи върху американските интереси”, заявява Мишел Фльорной, зам.-секретар по отбрана при Барак Обама.

“Ще унищожи над 70 години болезнена работа на няколко администрации – републиканци и демократи – да създадат навярно най-могъщия и изгоден съюз в историята. И това ще бъде най-големият успех, за който Путин може да мечтае”, завършва Фльорной.

“Дори обсъждането на идеята да се напусне НАТО – какво остава наистина да го направим – е подаръкът на века за Путин”, допълва адмирал Ставридис.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.