Тръмп бе оправдан и по двете обвинения в разследването за импийчмънт

Тръмп бе оправдан и по двете обвинения в разследването за импийчмънт

SHARE

Сенатът на Съединените щати гласува в полза на президента Доналд Тръмп и по двете обвинения от разследването за импийчмънт – злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса.

Очакваната развръзка следва двуседмичен процес в Сената, завършил без две трети мнозинство, необходимо за отстраняването му. Днешното гласуване превръща Тръмп в третия президент на САЩ, оправдан в процес за импийчмънт, след Андрю Джаксън и Бил Клинтън.

До процедурата се стигна след скандал, свързан със спирането на помощи за Украйна миналата година. Според демократите и множество експерти Тръмп е използвал властта си, за да окаже натиск върху чужда държава в своя полза, като е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън, евентуалния му противник на президентските избори тази година.

 

Гласуването за злоупотреба с власт завърши с 52 гласа “против” и 48 “за”, а това за възпрепятстване – с 53 “против” и 47 “за”. Ако във втория случай всички републиканци подкрепиха президента, а демократите гласуваха, че той е виновен, републиканецът и бивш кандидат-президент Мит Ромни гласува срещу държавния глава по първото обвинение.

Демократите изразиха съжаление за решението на доминирания от републиканци Сенат. “Ако това (управлението на Тръмп) не се прекрати, се разпространява като вирус. Позволихме на токсичния президент да зарази сената и да подчини действията му на себе си,” каза сенатор Тим Кейн.

 

Екипът на Тръмп обяви победа с думите, че демократите “знаят, че не могат да го победят (на изборите), затова трябваше да го отстранят”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.