Тошко Йорданов: ИТН ще обяви намеренията си, след като получи мандата

Тошко Йорданов: ИТН ще обяви намеренията си, след като получи мандата

SHARE
Заместник-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов каза след консултациите при президента Радев, че партията ще обяви намеренията си, след като получи мандат за съставяне на правителство.

„Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите. Така че каквото сме казали, това ще направим. Предварително не говорим какво ще се случи ако… или да гадаем“, каза Тошко Йорданов.

Той припомни, че по Конституция първият мандат ще бъде даден на ГЕРБ и отново каза, че ИТН ще се придържа към законовите процедури.

В консултациите от втората по численост група в парламента участваха нейният председател Тошко Йорданов, зам.-председателят на парламента Виктория Василева и депутатът Филип Станев.

 

„Ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието в българския парламент, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при вас“, каза в началото на срещата Радев. И продължи:

„Затова аз се надявам да чуя вашите намерения, вашата готовност за съставяне на правителство, при какви условия вие бихте съставили правителство, каква е вашата ценностна рамка, вашата граница на компромис, много важно – вашият диалог, който се надявам вие вече водите с другите парламентарни групи за условия и форма на подкрепа на едно такова правителство“.

„Вие вървите абсолютно по закон, който е дълг на президентската институция и благодарим затова, че го правите“, отвърна Тошко Йорданов.

„Ние, като политическа сила, също мислим да правим това – да спазваме конституцията и законите такива ,каквито са. Да, НС има законодателна инициатива, то може да променя законите и това е неговата роля, но в момента законите, такива, каквито са ще трябва да бъдат спазвани от всички, независимо дали им харесва или не“, добави той.

Както в началото на консултациите с ГЕРБ, така и с представителите на ИТН, президентът Радев очерта предизвикателствата пред страната: усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок пред Европейската комисия.

Той подчерта, че ситуацията налага формиране на стабилно правителство и се обърна към представителите на ИТН с думите: „Към вас са вперени очакванията на гражданите“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.