SHARE

Българските власти пращали писма до сънародниците ни в чужбина с апел да се завърнат. Аз не съм виждала този епистоларен шедьовър, ако някой има такова писмо, да го постне. Но думата ми е за друго.

Българските институции със сигурност не са изпратили писмо до дълго отсъстващия от страната Пеевски. Той също е там някъде – прокуден и страдащ от лошия имидж на страната ни, не е напуснал поради икономически причини.

Такава е генералната по тъпотата си версия за емиграцията на шефа на Агенцията за българите в чужбина.

Да, за детето-чудо на българската политика причините не са икономически, а имиджови. В това шефът на агенцията е прав.

Всички се изнервят силно, когато заявява видимо присъствието си. Затова той е в емиграция. Строго охраняван и с неясен адрес.

На него не му пишат писма, за да го уверят какви възможности има тук. Той е запознат в дълбочина. Използвал ги е до краен предел. Благосъстоянието му се е увеличило извънмерно, откакто е станал народен представител – от един стар опел до стотици милиони в банкови сметки, дялове от компании и т.н.

Неговите наместници са навсякъде – по министерства и агенции, регистри и регулатори. Натиска копчетата отдалеч. Всичко работи като по ноти – гърмят цели системи, компрометират се институции, гърчи се правителството, даже преди време Конституционният съд се произнесе, така че на него да му е угодно.

Той пише писмата.

Тук да се удари, там да се задействат, този и или онзи да бъде дискредитиран, а друг назначен. Да се вземе едно или друго решение, да се приеме закон.

Най-крупният български емигрант пише ежедневно своите писма-нареждания. И всичко се изпълнява стриктно. Той е един от китовете на стабилността. Постигането на баланс с интересите му е ключово условие за оставането на правителството на власт.

Едно от последните писма беше за Търговския регистър, написал е писма и за една или две национални телевизии, за сделката за избор на главен прокурор и т.н. – всичко трябва да мине през намиране на съгласие с него. Незаменимият отсъстващ, чист като сълза от сърна и отдаден публичен служител – в емиграция и официално в опозиция.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”. 

SHARE