SHARE

През 70-те години на миналия век Боб Уудуард и Карл Бърнстийн от Washington Post разкриват аферата “Уотъргейт”, която в крайна сметка води до оставката на Ричърд Никсън.

Днес Уудуард разкрива тайните на друго президентство – това на Доналд Тръмп в новата си книга “Страх: Тръмп в Белия дом” (Fear: Trump in the White House), като за нея е взимал интервюта и получил достъп до документите на огромна част от екипа на президента и историята, която разказва твърди, че е поразителна. 

Какво представя новата книга:

1. Началник-кабинета на Тръмп го смята за идиот


“Той е идиот. Безмислено е да го убеждаваш в каквото и да било, той е напълно дерайлирал. В лудницата сме. Изобщо не знам какво правим тук. Това е най-ужасната работа, която съм имал”

Това са думи на настоящия началник-кабинет на Тръмп Джон Кели според книгата на Уудуард, казани по време на съвещание с други съветници на президента.

2. Предишният началник-кабинет говори за “работилницата на дявола”

Напусналият миналата година Райнс Прийбъс се подиграва на президента, че прекарва целия си ден в леглото, гледайки телевизия и пишейки tweet-ове. Прийбъс е кръстил президентските тиради на Тръмп “вещерския час”.

3. Тръмп е заповядал на секретаря по отбрана да убие сирийския диктатор Башар Асад. Той просто е игнорирал заповедта 

След химическата атака над цивилни през април 2017 г. Тръмп  се е обадил на секретаря по отбрана ген. Матис и е заявил: “Нека ги избием! Хайде да го направим. Нека избием повечето от тях.”

Матис е заявил на президента, че ще се заеме с това, но след като разговорът е приключил, е заявил на съветниците си. “Няма да правим нищо от това. Ще бъдем много по-премерени.”

4. Икономическия съветник на Тръмп е крил икономически документи от него

 

Един ден икономическият съветник на Тръмп и бивш изпълнителен директор на Goldman Sachs Гари Коен просто е взел документ от бюрото на президента и после се е оправдал пред други съветници, че го е направил в името на националната сигурност. Тръмп не е забелязал, че документът липства.

Гари Коен е повторил този номер. Тръмп просто един ден е искал внезапно да напусне Споразумението за свободна търговия с Канада и Мексико – NAFTA. Тогава Тръмп е заповядл на друг член на администрацията да напише заповедта за изтегляне. Когато Коен е рабрал, той е казал на съветника: “Не мога да спра това, затова просто ще вземе документа от бюрото му.”

5. “Правим го, за да предотвратим Трета световна”

Веднъж Тръмп е питал за какво им е на САЩ да има толкова голяма армия на Корейския полуостров. Отговорът на ген. Матис е бил: “Правим го, за да предотвратим Трета световна”, като по всеобщо мнение на администрацията Тръмп няма и идея от световните процеси и геополитиката на САЩ.

6. “Не свидетелствай. Или това или ризата на райета”

Първият адвокат на Тръмп по разследването за връзки на президента с Кремъл е бил изключително уплашен от това президентът да отиде на разпит пред специалния прокурор Робърт Мълър.

На репетиция за разпита адвокатите на президента са слушали неговите обяснения в епизод, който последствие  водещият защитник Дау описва като “той е шибан лъжец”. Тръмп изгубил нервите си по време на репетицията и заявил: “Всъщност не искам да свидетелствам”.

Този сантимент споделя и самият Джон Дау:

“Не свидетелствай. Или това, или ризата на райета.”

Доу дори е говорил със специалния прокурор Робърт Мълър. “Няма да стоя тук и да го оставя да изглежда като идиот. А и вие ще публикувате транскрипцията на разпита, защото всичко във Вашингтон изтича и в международен план хората ще кажат: “Казах ви, че е идиот. Казах ви, че е шибан глупак. За какво се занимаваме с този идиот?”

“Джон, разбирам”, отговорил Мълър.

Кой е Боб Уудуард

Боб Уудуард не е просто журналист. Той е еманация за стандартите на разследващата журналистика в САЩ от десетилетия.

Освен серията статии с Карл Бърнстийн за Washington Post двамата издават и книгата All the President’s Men (“Цялата президентска свита”), разкриваща година преди края на Никсън аферата около скандала. Впоследствие книгата бива и екранизирана в една от класиките на американското кино от Робърт Редфорд, който също играе и Уудуард във филма. Както тогава, така и сега Уудуард се ползва с безпрецедентен достъп до разследването на ФБР и свитата около президента. 31 години след скандала и оставката на Никсън бе разкрит и най-тайнственият източник на Уудуард – Deep Throat (Дълбокото гърло), всъщност зам.-директорът на ФБР Марк Фелт, който се бори Бюрото да може да завърши разследването въпреки натиска от администрацията на Никсън. Уудуард и Washington Post пазят самоличността на Фелт като техен източник в “дълбока” тайна, откъдето идва и прякорът му, кръстен от редактора на вестника на известна порноактриса за времето си.

През следващите години Уудуард публикува множество книги за случващото се в различните президентски администрации – всички те с безупречна репутация и неоспорвани за своята истинност. Последната му книга с Карл Бърнстийн е продължението на “Цялата президентска свита” –  The Final Days (“Последните дни”), разказваща за дните до оставката на Ричард Никсън. След това двамата – идеологически (Уудуард е републиканец, Бърнстийн демократ) и като характер твърде различни, не пишат друга книга заедно.

Сега съветниците на Тръмп отричат историите, но Уудуард е категоричен, че разполага със записи на своите интервюта и множество документация, с която да потвърди епизодите. 

Тръмп заяви, че Уудуард дори не му е дал възможност да представи своята гледна точка. Нещо, което Уудуард веднага опровега, като публиукува разговора си с президента.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.