SHARE

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук предупреди, че личните данни се “военизират” срещу нас с “военна ефикасност”.

“Не трябва да подценяваме последствията. Това е разузнавателно следене”, заяви Кук на реч в Брюксел, на която похвали новото европейско законодателство за защита на личните данни.

Речта на Кук влезе в контраст с повечето американски лобита, които намират законодателството на ЕС – GDPR – за твърде радикално в защитата на личните данни.

Директорът на Apple кръсти мащабния бизнес за обмен на информация “индустриалния комплекс на данни” (data industrial complex), препратка към “военния индустриален комплекс”, с който президентът Айзенхауер описва могъщото военно лоби в САЩ.

Кук описа, че настоящият модел позволява милиарди долари да бъдат разменяни на база на “харесванията и нехаресвенията”, “желанията и страховете”, “надеждите и мечтите” – именно данните, за които следят технологични фирми и рекламодатели.

Той предупреди, че трябва да сме сериозно притеснени от този модел и че търговията с лични данни обслужва единствено компаниите, които ги събират.

Тим Кук похвали европейското законодателство GDPR, което налага по-строг контрол върху личните данни, разменяни между бизнесите и организациите.

“Следвайте примера на ЕС – заяви той. – Тази година показахте на света, че добрата политика и политическа воля могат да се обединят в защита на правата на всички ни. Време е останалата част от света, включително родната ми страна, да последва примера ви.”

“От Apple напълно подкрепяме всеобхватно законодателно уреждане на личните данни в САЩ.”

Репортаж на CNBC от речта на Кук можете да изгледате тук:

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.