SHARE

Публикуваме новината на радио “Тангра мега рок” за демонтирания баралеф на Джон Ленън от центъра на София. 

Барелефът на ДЖОН ЛЕНЪН, който бе поставен в центъра на София по повод 30-годишнината от неговото убийство, е бил демонтиран. Извършителят все още е неизвестен!

Още след Коледа радио “ТАНГРА МЕГА РОК” сезира кмета на район ‘Средец’ МАРИЯ АЧКОВА, която ни увери, че започва проверка във всички институции, които биха имали отношение към случая. И ще подаде сигнал и в 1-во РПУ на МВР.

Барелефът на художника ПЕТЬО МАРИНОВ бе монтиран през 2010 г. на стената на сградата на бившия нотариат откъм ‘Граф Игнатиев’ и в последните месеци бе недостъпен за гражданите, защото се оказа в ничията зона зад загражденията по повод ремонта на улицата.

След отварянето на тази част от улицата за движение ДЖОН ЛЕНЪН вече не е на стената, а според г-жа АЧКОВА, от Столичен инспекторат нямали никаква информация по случая. От строителната фирма GP Group знаели за липсата още преди Коледа, но стената не била в обхвата на техния ремонт.

Радио “ТАНГРА МЕГА РОК” се свърза и с отдел ‘Връзки с обществеността’ на КПКОНПИ, които са сегашните стопани на бившия нотариат. Те ни увериха, че нямат нищо общо с демонтажа на барелефа и очакват цялостния край на всички строителни дейности в района (в това число и станция на метро), за да започнат цялостна реконструкция на къщата. Изпратеният от КПКОНПИ екип е установил, че плочата наистина е махната и е демонтирана, а не счупена!

Авторът ПЕТЬО МАРИНОВ потвърди, че е бил информиран за “изчезването на ДЖОН ЛЕНЪН”, но не знае други подробности.

В днешния ден все повече си даваме сметка за смисъла и значението на символите. Неслучайно стражи с автомати наобиколиха онази нагла елха до църквата “Света Неделя” преди Коледа – сподели програмният директор на радиото, ВАСИЛ ВЪРБАНОВ  Вече повече от половин век в целия свят ДЖОН ЛЕНЪН е от големите символи на стремежа към светлина и свобода. Изчезването му от сърцето на София едва ли е случайно! Вижда се, че не е откраднат от вандали. Демонтиран е в периода, в който гражданите нямахме достъп до тази стена. Няма нищо случайно!”

По следата на “ИЗЧЕЗНАЛИЯ ДЖОН ЛЕНЪН” вече тръгват BBC, Euronews и други световни медии.

“Стената на Джон Ленън” на задната част на сградата на бившия нотариат, на 10 метра от Попа, от десетилетия има култово място в българската рок история. В годините преди 10 ноември почитатели на свободата се възползваха от нощта в комунистическа България и под прикритието на тъмнината изписваха изрeчения и думи на английски в памет на ДЖОН ЛЕНЪН. В последните години преди “промяната” ситуацията бе по-открита, а още на 8.12.1989 стотици хора се събраха със свещи, пеейки песните химни на ЛЕНЪН.

В новия век “стената” изглеждаше леко забравена, но на 8 декември 2010, по случай 30-ата годишнина от убийството на музиканта икона, на същата тази стена, в 12 на обяд, официално бе открит барелефът на художника ПЕТЬО МАРИНОВ.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.