Тежките наводнения във Венеция продължават

Тежките наводнения във Венеция продължават

SHARE

Венеция продължава да е хваната в капана на тежки наводнения. 85 процента от италианския град е под вода, а местните власти очакват днес на специална среща на правителството в Рим да бъде обявено извънредно положение заради бедствието. Премиерът Джузепе Конте описа ситуацията като „удар в самото сърце на страната“, след като така наречената „високата вода“ достигна 1,87 метра – безпрецедентно ниво от 53 години. Той обеща да бъдат отпуснати средства за града, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за културното наследство.

 

Кметът на Венеция Луиджи Брунаро заяви, че корупция и финансови злоупотреби са причината да бъде забавено изграждането на специалната система от диги и отводнителни канали, която можеше да предотврати бедствието и която се изгражда от 2003 година.

 

Т.нар. „висока вода“ е явление, характерно за Венеция, разположена на няколко острова в лагуна на Адриатическо море. Феноменът е свързан с повишаване на морското равнище, обикновено през есента и пролетта, което зависи и от фазите на Луната и приливите.

 

Заради наводненията емблематичният площад Сан Марко е затворен. Не работят магазини, туристи напускат хотелите – което може сериозно да се отрази на приходите на града, чиято хазна разчита почти изцяло на постъпленията от туризъм.

 

Бедствието взе две жертви. Стотици пожарникари и доброволци са изпратени да помагат на бедстващите като само в рамките на денонощие спасителните екипи са се отзовали на над 400 сигнала. Обстановката се влошава допълнително от бурния вятър с и от проливния дъжд.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.