Тежки коалиционни преговори предстоят в Испания след парламентарния вот

Тежки коалиционни преговори предстоят в Испания след парламентарния вот

SHARE

След парламентарния вот в Испания, който се проведе вчера, изгледите за бързо съставяне на стабилен кабинет не изглеждат добри. Социалистите и левите от Подемос загубиха места в парламента, а консерваторите от Народната партия и крайнодесните от Вокс – спечелиха нови позиции. Предстоят обаче дни на трудни коалиционни преговори.

 

Социалистическата партия в Испания печели парламентарните избори в страната. Партията на действащия президент Педро Санчес взима 28% от гласовете или 120 места в 350-местния парламент. Втора с 20,8 на сто се нарежда другата голяма формация – консервативната Народна Партия на Пабло Касадо, която ще разполага с 88 депутата.

 

Педро Санчес, действащ премиер и лидер на Социалистите:
„Ще действаме отговорно и благородство. Този път целта ми е да съставя правителство независимо от всичко. Ще имаме прогресивен кабинет и така ще спрем кризата в страната.“

 

Определяната като големия победител на изборите е крайнодясната партия Вокс, която заема третото място с резултат от 15,09%. Вокс вече ще има 52 депутата от досегашните 26. Четвърти са левите от Подемос с 12,84 на сто. Хората на Пабло Иглесиас в парламента ще бъдат 35. Пети са Гражданите с 10 депутатски места. Ел Паис пише, че изборите са се оказали пълно фиаско за социалистите, които с този резултат губят 3 места в парламента.

 

Пабло Касадо, лидер на Народната партия:
„Ще бъдем много взискателни към Социалистите и ще видим какво ще предложи Педро Санчес. Ще бъдем отговорни, защото Испания не може да продължава така. Ще кажем на Санчес, че топката е в неговото поле, защото ние сме единствената дясноцентристка партия, която може да поведе страната. Този път на Санчес ще му е още по-трудно,“

 

Резултатът задълбочава още политическата безизходица в Испания, която не е имала стабилно управление от 2015 г. насам. Сега предстоят тежки коалиционни преговори, на които ако десните преодолеят някои разногласия и се обединят, могат да сформират работещо правителство. Политическите анализатори коментират, че и хората на Санчес, и тези на Касадо ще се наложи да правят компромиси и да се обърнат за подкрепа към малки националистически групи в двата края на политическия спектър.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.