SHARE

Причинините за вчерашния изнедващ анонс на Доналд Тръмп, че САЩ се оттеглят от конфликта в Сирия (ход, с който Вашингтон оставят страната в ръцете на Русия, Иран и Турция) остават неясни.

Вчера президентът на САЩ обясни хода си с това, че терористичната организация “Ислямска държава” (ИДИЛ) е победена:

“Победихме ИДИЛ в Сирия, единствената причина да бъдем там по време на президентството на Тръмп.”

Но само ден по-късно самият президент обори думите си:

“Русия, Иран, Сирия и много други не са доволни, че САЩ напускат, каквото и да говорят Фалшивите новини, защото те ще трябва да борят ИДИЛ и другите, които те мразят без нас.”

Твърдението на Тръмп, че терористичната групировка е победена, още вчера бе оборено. ИДИЛ все още контролират територия в близост до границата с Ирак, потвърдиха вчера от Пентагона.

В червено е територията все още контролирана от “Ислямска държава”
Източник: New York Times

Също толкова невярно е и твърдението, че останалите сили в конфликта не искат САЩ да се оттегли. На днешната си пресконференция руският президент одобри хода на Тръмп и няма причина да не го прави, след като това ще остави Русия най-влиятелната страна в региона.

Лидерът на демократите и бъдещ председател на долната камара Нанси Пелоси още вчера обвини Тръмп, че ходът му може да е свързан с намесата на Русия в американските избори, както и с връзките на бившия съветник по национална сигурност на Тръмп – ген. Флин с Турция.

Президентът получи критики и от републикански сенатори.

“Оттеглянето на американското присъствие от Сирия ще подсили това на двата ни съперника – Иран и Русия. Както знаете и Иран и Русия използват сирийския конфликт, за да увеличат влиянието си в региона. Всеки знак на слабост от наша страната единствено ще доведе до увеличаване на тяхното присъствие и намаляване на доверието на нашите съюзници”, заявиха в общо изявление шестима републикански сенатори, сред които и Линдзи Греъм и Марко Рубио.”

Днес стана също така ясно, че най-високопоставеният военен ген. Джозеф Дънфорд не е знаел за плановете на Тръмп до последно, съобщи Washington Post. 

В серия от срещи и разговори през последните дни секретарят по отбрана Матис и други висши служители са се опитвали да разубедят Тръмп да предприема стъпката, тъй като тази значителна промяна в политиката по национална сигурност ще остави Сирия под външното влияние на Русия и Иран, съобщава New York Times.

Същевременно по този начин САЩ биха изоставили кюрдските си съюзници в конфликта, което ще разколебае позициите на Вашингтон в целия регион – от Афганистан до Йемен и Сомалия.

Бившият посланик на САЩ в Турция Ерик Еделмен коментира пред Washington Post:

“Това навярно е най-лошото решение, направено по време на президентството на Тръмп (а не е като да няма конкуренция). С един замах той подкопа политиката ни срещи ДАЕШ, Сирия и Иран, прескочи и унизи целия ни екип по национална сигурност, разтревожи (отново) съюзниците на Америка и създаде предпоставките за ужасяващи последици.

Всъщност единственото, което прави, е да гарантира, че Русия и Иран са арбитрите за бъдещето на региона, а Турция ще гледа към Москва и Техеран за нейния залък, а не към Вашингтон.”

 

SHARE