SHARE

“Да служиш на висок пост е чест и привилегия. Това винаги е вярно, но особено когато залогът е толкова висок.”

С тези думи британският премиер започна своята пресконференция след ден на трусове, оставки и настоявания за вот на недоверие в премиера. И я завърши с препратка към крикета и как любимият ѝ играч “държал на своето” и накрая спечелил.

През деня трима министри – включително министърът по Brexit Доминик Рааб – подадоха оставка. Майкъл Гоув – друга водеща фигура сред твърдите брекзитъри – постави условие, че ще приеме министерството по Brexit само ако Мей отхвърли постигнатата сделка.

Окончателният удар дойде, когато водещият твърд евроскептик Джейкъб Рийс Мог поиска вътрешнопартиен вот на недоверие в лидера на партията.

И тогава Мей анонсира извънредна пресконференция, за която се спекулираше, че може да поиска вот на доверие, да подаде оставка или да обещае нова сделка в последния момент.

Нищо от това не се случи. Мей – в типично неин стил – защити сделката си и заяви “аз ще си свърша работата”, депутатите, ако искат, да я следват, а ако не – те ще си понесат отговорността.

Засега в парламента тя няма нужните гласове.

За да бъде предизвикан вътрешопартиен вот на недоверие, е нужно 48 консервативни депутати да изпратят писмо към сър Греъм Брейди (председател на събранието на консервативни депутати без министерски позиции – 1922 committee).

Макар от повече от година да бе ясно, че Мей не може да постигне друга сделка с Брюксел, то всички чакаха до последния момент да забият нож на премиера – ход, който издава слабостта и на двете крила в Консервативната партия – твърдите евроскептици и застъпващите се за оставане в ЕС или втори референдум.

В последните дни и от двете страни на партията сделката на Мей – отново напълно ясно от година, че ще бъде такава – бе определена за “васалитет”, превръщането на Британия в “колония на ЕС” и “криза на държавничеството, невиждана от Суец насам” [началото на разпада на Британската империя].

Британският паунд отново започна да се срива, като до средата на деня от $1,30 стигна до $1,28.

Снимка: Stefan Rousseau/PA

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.