SHARE

“Има два проблема, коиото ни разделят с ЕС.”

Британският премиер Тереза Мей направи изявление от Даунинг стрийт No. 10 по повод вчерашния очакван отказ на европейските лидери да приемат плана ѝ за Брекзит “Чекърс”.

Икономическото разделение – ЕС предлага две решения – да останем в икономическата зона и митническия съюз -или на прост английски – да спазваме всички закони и да не можем да сключваме сделки с други страни. Това е недопустимо, заяви британскирят премиер.

Или другото решение е Северна Ирландия да остане извън икономическата зона на Великобритания. Това е отхвърлено от британския парламент и е “нещо, с което никога няма да се съглася”.

“Ако ЕС си мисли, че ще склоня, правят фатална грешка.” подчета Мей

“Затова предложихме трети вариант”, каза Мей. “Вчера Доналд Туск обясни, че предложението ни ще подкопае единния пазар и сега сме блокирани.”

Вторият проблем е границата между Северна Ирландия и Ейре. ЕС иска да Северна Ирландия да остане в единния пазар на ЕС. “Това няма да допусна”, заяви Мей.

“На този етап на преговорите не е допустимо просто да отхвърлиш предложението на другата страна.”

Мей очаква да чуе предложения от ЕС, но дотогава ще се подготвя за “никаква сделка”. 

“Дори при никаква сделка правата ви ще бъдат защитени” потвърди Тереза Мей за европейските граждани.

Планът “Чекърс” (кръстен на лятната резиденция, в която британският премиер представи плана на министрите си и предизвика напускането на външния министър Борис Джонсън и други) предвиждаше “двоен митнически режим”, което своего рода да запази свободата на движение на блага с ЕС, докато Британия е свободна да налага друг митнически режим за страните извън ЕС. Тази идея бе отвърлена от евроепйските лидери заедно с още неразрешеният проблем за границата между Северна Ирландия и Ейре.

Повече за споразумението “Чекърс” можете да научите тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.