SHARE
Заради провала на плана на Тереза Мей за Брекзит при преговорите с ЕС премиерът е привикан от консервативните депутати на среща в сряда, която може да бъде началото на края на нейната кариера, пише политическият редактор на Times of London Тим Шипман.
 
Мей успя да убедини всички фракции в партията – проевропейски и евроскептични – срещу себе си, като предложи Брекзит, който трябваше да угоди на всички, но постигна обратния ефект. След това тя не съумя и да го продаде на Брюксел.

Подалият оставка министър по Brexit Дейдвид Дейвис се обсъжда за временен премиер, като Борис Джонсън е убеждаван да задържи премиерските си амбиции поне до март 2019 г., когато страната официално ще напусне ЕС. 

Тереза Мей, пише Шипман, понастоящем е атакувана от пет фронта:

  • До 46 консервативни депутати искат да предизвикат вътрешнопартиен вот на недоверие – двама по-малко от нужното.
  • “Немалко” от собствените ѝ министри ще гласуват срещу нея при таен вот.
  • Организаторите на маршовете за втори референдум говорят с около 50 консерватори, включително петима министри, които могат да подкрепят идеята им.
  • Съюзниците на твърдия евроскептик Дейвид Дейвис организират преврат и са се свързали с приятели на Борис Джонсън, за да видят дали външният министър ще стои настрана.

Днес един от младите умерени консервативни депутати Джони Мърсър излезе също с материал, в който заяви, че Британия не може да бъде водена с “отчайващ провал при управлението” в толкова определящ за историята момент. Писмото показва до каква степен умерените проевропейски консерватори са се присъединили към евроскептиците в недоволството си от Мей.

Миналата седмица бившият началник-кабинет на Дейвис заяви в национален ефир също, че Мей “със сигурност ще бъде отстранена”, ако не се промени подходът ѝ към Brexit.

Друг бивш министър, който подкрепя Дейвид Дейвис за следващ премиер, сравни критичния момент с войната срещу Адолф Хитлер.

“Има мнения, че партията ще изглежда безотговорна, ако я смени сега, но ние разкарахме Чембърлейн през 1940 г.”, визирайки отстраняването на опитващия се да се помири с Хитлер британски премиер Невил Чембърлейн, замен от Уинстън Чърчил.

Борис Джонсън засега не изглежда да спи, съобщава Шипман, като неговият екип също проверява дали достатъчно депутати ще задействат вътрешнопартийния вот на недоверие.

Ако такъв бъде започнат, Даунинг стрийт се опитва да убеди сър Греъм Брейди, председателя на събранието на консервативните депутати без министерски пост – наричан 1922 committee – да задържи гласуването с няколко седмици, за да може Мей да подсигури сделка с Брюксел.

Същевременно друг бивш министър на Мей – Стив Бейкър, се опитва да блокира намирането на всякакво решение за границата между Северна Ирландия и Ейре, като смята да предложи множество законодателни промени, които ще задължат правителството да не се съгласява на никаква отстъпка без изричното съгласие на Северна Ирландия.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.