SHARE

Пред камарата на общините днес британският премиер представи нови сведения по разследването на химическата атака в Солзбъри, насочена срещу двойният агент Сергей Скрипал.

“Прави бяхме през март да кажем, че Русия е виновна. И сега, когато са открити извършителите, може да отидем още по-напред.”

“Двамата обвинени са агенти на руското военно разузнаване, също познато като ГРУ. Това не е самодейна операция”, заяви британският премиер.

Британската прокуратура повдигна обвинения на двама руски граждани за опита за убийството с химическо оръжие на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, при която пострадаха над 20 души.

Обвинените са извършителите Александър Петров и Руслан Боширов – имена, които полицията смята, че са псевдоними. Властите ги обвиняват в заговор за убийството на Сергей Скрипал, опита за убийството на Сергей и Юлия Скрипал, притежание и употреба на вещества, които нарушават Конвенцията за забрана на химическите оръжия, и умишлено нанасяне на тежка телесна повреда на Юлия Скрипал и полицай Ник Бейли.

Скоро ще им бъде издадена международна заповед за арест.

Тереза Мей заяви, че следователите са изгледали часове видеоматериал от обществените камери в Британия CCTV. Камерите проследяват пътя и от летището “Хийтроу” – Лондон, до Солзбъри и как двамата са забелязани в деня на покушението пред къщата на сем. Скрипал. Впоследствие двамата се връщат незабавно в Русия отново през “Хийтроу”.

Обвинените извършители Александър Петров и Руслан Боширов

Сергей Скрипал и дъщеря му бяха намерени в британския град Солзбъри на 4 март след контакт с нервнопаралитично вещество.

Други двама британци са неумишлено убити от изхвърлянето на нервнопаралиптичното вещество, което се е съхранявало в парфюм. 

Изследвания показаха, че става дума за отровно бойно вещество от групата “Новичок”, разработвана в бившия Съветски съюз, а Западът обвини Русия за атаката. Международната организация за забрана на химическите оръжия – OPCW, проведе независимо разследване, което потвърди заключенията на британските власти.

Сега британската прокуратура твърди, че разполага с достатъчно доказателства, че действието е извършено от двамата руснаци.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.