SHARE

Специализираният наказателен съд забрани на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да напускат страната, макар че двете са в ареста. До поредния абсурд по делото се стигна, след като на двете за пореден път им бе отказано да получат по-лека мярка – домашен арест – макар всички свидетели по делото да са разпитани, никой от тях да не може да потвърди тезата на прокуратурата за подкуп и двете обвиняеми да имат здравословни проблеми.

Вчера стана ясно, че и защитникът на Биляна Петрова – адв. Ирен Савова, е получила смъртна заплаха под формата на некролог.

Публикуваме интервюто на адв. Савова пред специализираното правно издание Defakto. 

„Пипнах се навсякъде,  почувствах,  че съм жива, и това ми хареса. Даже се зарадвах“ , коментира  Савова силно преувеличената вест за  кончината й.

В неделя кантората и домът на адвокат Ирен Савова осъмнаха с некролози, оповестяващи вестта за нейната кончина. Както писа “Дефакто”, съобщенията се оказаха  грозни манипулации, наподобяващи хрумвания на  хора  с мозъци на термити.

Като чула новината за своята кончина,  Савова проверила дали е вярна, разказа тя пред  bTV:  „Пипнах се навсякъде,  почувствах,  че съм жива, и това ми хареса. Даже се зарадвах“, обяви тя.

„Няма как да приемеш подобно събитие, без да си наранен и това да не ти повлияе”, добави  юристът.  Савова каза, че съседи са й съобщили за разлепените некролози и  допълни, че те са били разчистени, преди приятелите й да споделят “изключителната“ новина с нея.

„В обкръжението си не познавам хора, които да имат такива психични отклонения. Взимам участие в дела с изключително големи интереси. Възможно е  изключително засегнат  да  иска нещо, което е толкова неблагоприятно за мен.”

Савова отказа да направи връзка между делата, по които се явява,  за да избегне  произволни илюзии между тях и грозното събитие.

Попитана обаче за последното шумно дело, по което се явява, адвокат Савова заяви, че  до момента оценява като най-впечатляващото действие по казуса „Младост“ успехът й да измоли от прокурор Иван Гешев след близо пет часа показен арест  двете арестувани жени – Иванчева и Петрова,  да посетят тоалетна и да пият вода.  Спести унижения, които дори в тоалетната задържаните жени е трябвало да преживеят.  Но не премълча, че на всяко влизане и излизане от ареста те са събличани чисто голи, за да бъдат проверени. Двете жени са в килия с размер 2 на 3 метра, която споделя обща тоалетна със съседната килия. И двете очевидно не са в добро здравословно състояние.

Савова е защитник на Биляна Петрова, заместничката на Десилава Иванчева.  Както е известо, Иванчева бе отстранена от длъжността  кмет на „Младост” , а  Биляна Петрова бе уволнена от заместническия й пост в съдебна зала.

„Ако намеря връзка, това е много страшно. По делото „Иванчева” никога не е имало обрат.  То се движи само в една посока – то е натиск, преса, категоричен бе коменатрът на адвоката.

„Жалки бяха свидетелските показания на Ваклин, това беше изключително жалка работа, може да си го представите Ваклин, който влиза в съдебно заседание със записки – нещо, което му е записано и той трябва само да го изрецитира. Беше мъка за всички ни да слушаме измъчените обяснения на Ваклин, който започна непрекъснато да се обърква за дати и събития”, каза още  Савова.

„Не стига че тези две жени са в ареста от 7 месеца, та вече има опасност да се телепортират в чужда държава, и по спешност сме привикани на ново заседание в специализирания съд“, коментира тя  поисканата от прокуратурата забрана на  двете да се забрани да напускат страната. И то след като безпрецедентно осигуриха оставането им в ареста от спецапелативния съд въпреки решението на първоинстанционния  – да го напуснат незабавно.

Савова бе категорична: „Явно Иванчева и Петрова са единствените в България, обвинени за извършване на престъплението „подкуп“ от „високите етажи на властта“. И явно с тях ще се изчерпи квотата за преследване на „високата корупция“.

Тя е категорична, че начинът, по който се подхожда към двете обвиняеми, е да бъдат обречени на гражданска смърт още преди съдът да се е произнесъл. „Те са обречени, повече не могат да се върнат в гражданския оборот“,  категорична бе Савова.

Адвокатът оповести и любопитната информация, че  до килията на Иванчева и Петрова се е освободила още една. „Не е невъзможно да се окажа в съседство до двете“, с горчивина се пошегува адвокат Савова.

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са подсъдими за искане на 500 000 евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да тръгнат строежите му в „Младост“. В хода на процеса дотук обаче нито един от свидетелите на обвинението, с изключение на Ваклин, не потвърди тези твърдения. А самият предприемач бе принуден да признае, че между него, Иванчева и Петрова подобни разговори не са водени.

Текстът е препубликуван от Defakto. Заглавието и уводът са на редакцията на “Терминал 3”. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.