Талибаните обявиха край на войната, САЩ поеха контрола на летището в Кабул

Талибаните обявиха край на войната, САЩ поеха контрола на летището в Кабул

SHARE

Войната в Афганистан приключи и е време всички в страната да се успокоят, а тестът за управлението започва сега. Тези послания дойдоха от талибаните в деня след като овладяха столицата Кабул, а с него – и страната, след като за няколко седмици получиха контрол в две трети от провинциите, а за още 10 дни – във всички големи градове. Снощи те влязоха в президентския дворец, след като президентът Ашраф Гани избяга.

 

Победата в Афганистан беше бърза и без конкуренция, но изпитанията започват, докато хората ще очакват решение на проблемите си, каза в кратко обръщение съоснователят на талибаните.

 

Молла Абдул Гани Барадар е сочен в някои публикации като бъдещ президент, след като подписа миналата година споразумението, с което Съединените щати решиха да се изтеглят от страната. Ръководителят на политическото бюро на талибаните в Доха е и заместник на Хибатуллах Ахундзада, лидер на организацията от 2016 г. Бе освободен от Пакистан през 2018 г., като според специалния представител на САЩ за Афганистан това е станало по искане на САЩ.

 

“Слуги на народа”

 

Все още не е известна нито неговата роля, нито тази на други ръководители. В редиците на талибаните вчера се появиха твърдения, че предстои официалното провъзгласяване на Афганистан за “ислямско емирство”. В момента това не изглежда гарантирано; за различни агенции и издания талибаните коментират, че формата и структурата на управлението са в процес на изготвяне, а бойци от цялата страна се прегрупират в очакване всички чужди сили да си тръгнат. Пред Би Би Си Сухейл Шахин от политическото им бюро заяви, че те се възприемат като “слуги на народа и на тази страна”.

 

Неизвестните за това как точно ще изглежда властта на талибаните обаче са много. Единственото сигурно е, че контролът над фактически цял Афганистан е безпрецедентен за движението, което първия път на власт, между 1996 и 2001 г., далеч не контролираше цялата територия. В офанзивата това лято то получи контрол върху територии на север, където традиционно няма присъствие, например ключовия град Мазар-и-Шариф.

 

Вчера ислямисткото движение, което се върна на власт 20 г. след като бе свалено от Съединените щати и съюзниците, обясни, че е твърде рано да се каже как ще управляват талибаните. Според събеседник на “Ройтерс” идеята е първо всички чужди военни да напуснат, а след това да започне преструктуриране на управлението.

 

Основните притеснения на международната общност са свързани с удара по човешките права – особено за жените – при връщането на управление с ислямско право. Талибаните твърдят, че са се променили от времето, когато публично екзекутираха хора по улиците и режеха ръцете на крадците, както и че жените ще имат достъп до образование, ще могат да излизат сами и няма да се наложи да покриват цялото си лице. В някои контролирани от тях територии ситуацията изглежда различна от този нов имидж.

 

Световни и регионални медии показват кадри с пусти улици. Опустял е кварталът с посолствата, а знамето на САЩ не се вее над сградата на американското. “Ройтерс” съобщи преди няколко часа, че повечето западни дипломати са напуснали Кабул.

На летището – дипломати, военни и стотици афганистанци

 

Американски военни междувременно контролират международното летище “Хамид Карзай”, където продължава да цари хаос. Съединените щати контролират и въздушния трафик и работят за евакуацията на персонала си, но от летището продължават да не летят пътнически самолети. Според британския външен министър Бен Уолъс летището на практика е разделено на “пътническа” и “военна” част, като първата е спряла работа. Това разгневи мнозина афганистанци, които не разбират защо дипломатите се евакуират приоритетно по решение на друга държава, която контролира напълно трафика на собствената им.

 

 

Наложи се да бъдат отменени всички пътнически полети заради пълния хаос. Стотици хора се струпаха на пистите край излитащите самолети, за да се качат и да избягат от ислямисткото движение.

 

От вчера много големи авиокомпании избраха да пренасочват полетите си и да не летят на Афганистан – от “Бритиш еъруейз” и “Юнайтед ерлайнс” до големи компании от Обединените арабски емирства, като последните отмениха и полетите си за Кабул до второ нареждане.

 

На летището все още остава част от персонала на посолството на САЩ и други мисии и според Държавния департамент американската армия обезопасява периметъра. Миналата седмица Пентагонът одобри временното разполагане на общо 6000 военни за подпомагане на евакуацията, част от които пътуват или се готвят да отпътуват натам в следващите 48 часа.

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди, че сигурността на гражданите на ЕС в Афганистан е приоритет в краткосрочен план. Освен това, по думите му, ще трябва “да бъдат извлечени много поуки” от ставащото.

Докато германски, френски и други европейски граждани се евакуират заедно с тези на САЩ, Китай обяви, че нямат планове да затваря посолството си, а само призова гражданите да не излизат и да внимават. Москва и Пекин до голяма степен легитимираха амбициите на талибаните, като приеха техни делегации на високо ниво в разгара на офанзивата им. Русия същевременно смята да евакуира част от персонала си и засега да не признава новите власти.

Над 60 държави междувременно призоваха всички афганистанци и чужденци, които искат да напуснат Афганистан, да бъдат оставени да го направят, включително през контролираните от талибаните граници. Според цитираното от Държавния департамент изявление, подписано от страни като Великобритания, Франция, Италия, Германия, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея и Катар, “афганистанците заслужават да живеят в безопасност, спокойствие и достойнство”. “Ние, от международната общност, сме готови да им помогнем.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.