Таксите на летище София няма да се вдигат

Таксите на летище София няма да се вдигат

SHARE

Летищните такси на летище София няма да се вдигат поне до изборите. Това се разбира от временното решение на Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА), според което таксите остават същите като предходната година, като това ще е докато се чака окончателното решение на дирекцията, съобщава “Капитал”.

 

Решението за вдигането на таксите беше подписано от изпълнителния директор Владимир Рапонджиев на 30 октомври. С него той съобщи на авиокомпаниите, кацащи на столичната аерогара, че такса пътник се увеличава с 60.3%, такса сигурност с 94.6%, такса шум с 59% и т.н. Срещу решението в ГВА бяха подадени жалби от трите най-големи клиенти на аерогарата – Wizz Air, Ryanair и “България ер”. От ирландската авиокомпания дори обявиха, че това може да ги принуди да преразгледат полетите си от София като дестинации и честоти.

 

По закон администрацията има четири месеца след внасянето на жалбите да излезе с решение, което се случи в средата на ноември. Като при определени обстоятелства има възможност този срок да се удължи с още два месеца и така въпросът може да остане за след изборите. Едновременно с това се очаква във владение да влезе и новият концесионер на летището. Драстичното вдигане на таксите по време на криза и малко преди влизането на концесионера, който нямаше да вдига таксите следващите десет години предизвикаха съмнението, че държавата ще свърши тази работа за новия мениджър предварително.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.