Така се владее държавата, в която икономическите роби нямат избор

Така се владее държавата, в която икономическите роби нямат избор

SHARE

Едва ли не помните 14 юни 2013 г. и протестите ДАНСwithme, които започнаха с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС.

Но от всички събития по това време може би вече сте забравили как на следващия ден в Раднево имаше “протест” в подкрепа на Пеевски, на който едни “свободни” хора разпънаха един огромен банер с неговия лик и една от участничките скандираше уверено “П-Е-Е-Ф”, “П-Е-Е-Ф”, “Искаме да подкрепиме Пееф!”.

Четири години по-късно това е преформатирано така:

“Булгартабак” реши да предупреди депутатите: Силни сме! Много сме!”

Отново имаме протест, отново с безумна формулировка, чийто брой варира от “стотина души”, през 400, а близките на Пеевски медии ги докарват до заветните 15 000. Колко са, можете да прецените по снимката:

Научаваме, че протестът е заявен преди 72 часа, а протестиращите са били докарани с 11 автобуса.

Имаме и повод за тази демонстрация и той е описан в официална позиция на “Булгартабак”, издържана в стила на добре познатите псевдомедии бухалки:

“Кръгът „Капитал“ и „Движение Да, България“ целят, без оглед на последиците, които могат да имат техните действия, да унищожат „Булгартабак“, като истината за тях не е от значение, законите в България също…” Посочва се и “негативна медийна кампания”.

И тук възниква въпрос номер едно: в държавата, в която 80% от медиите са концентрирани в корпулентните ръце на собственика и на “Булгартабак”, а т.нар. официални медии не са продумали нищо за сагата около поредния доклад на Турция, който твърди, че “Булгартабак” е замесен в контрабанда на цигари, за каква яростна негативна медийна кампания може да става въпрос?

Тук идва отговорът, който задава следващия въпрос: медиите около митичния кръг “Прокопиев” и “Да, България” очевидно са толкова влиятелни, че да вдигнат тази “яростна вълна на реакция”. Добре. Но тогава – какво правят демонстрантите пред българския парламент, след като скандират срещу призива на извънпарламентарната “Да, България” да се разгледа доклад на чужда страна – Турция – за това дали собствениците, а не служителите на “Булгартабак” извършват контрабанда?

 

И въпрос номер три: интересно как настояването българските власти да прочетат доклад на трета страна е беззаконие и бягство от истината? Особено при положение, че докладът на турските служби, в който “Булгартабак” е припозната като контрабанден канал, доскоро не беше поискан от МВР, и въпреки че министър призна, че не го е чел, то той знаеше, че компанията не е спомената в него.

А както знаем, в доклада присъства следното изречение: 

“Докладът е подговен по повод на продукти, принадлежащи на компанията „Булгартабак“, която оперира в България, станала източник на контрабанда с цигари, които са били вкарани незаконно на територията на нашата страна”, визирайки Турция. При това това не е първият път, когато Турция официално сигнализира за това. Преди две години отново имаше доклад и широко медийно отразяване по темата.

Та, да се върнем на въпроса: какво правят “протестърите” пред парламента, след като оттам никой не е взел отношение към доклада. По никакъв начин. Нито сега, нито преди две години, нито никога?

И така “протестът” се озова пред “Да, България”. Ето разказа на лидера на партията за случката, защото случка има:

“Пред офиса на “Да, България” дойдоха част от протестиращите, организирани от “Булгартабак”, заради нашето искане за разследване на твърденията на турските служби, че “Булгартабак” е източник на контрабанда. Излязохме при тях и поискахме да разговаряме, но организаторите не позволиха да влезем в контакт с хората. През полицията (благодарим за професионалното отношение!) предложихме протестиращите да излъчат представители, които да се качат с нас в офиса и да обсъдим техните притеснения и нашата позиция – отново получихме отказ. Това, което опитах да кажа на хората въпреки вувузелите и надъхването с мегафон от страна на организаторите, беше:

“Тук сме, за да покажем уважение към Вашия труд и притеснения. Ние не сме Ваши врагове. Искаме законност. Искаме страна, свободна от мафията. Искаме институциите да си вършат работата. Ние сме на Ваша страна.”

Освен това ги попитах къде са собствениците на “Булгартабак”. Ние сме пред тях с лицата си, но къде са типовете, които са ги изкарали на улицата и се крият зад тях, които ги използват за жив щит за своите престъпления. Къде е Пеевски!?”, написа лидерът на “Да, България” Христо Иванов, след като демонстрациите се пренесоха пред централата на партията му.

На един от транспарантите им пише “Не сме контрабандисти!”. Но никой не обвинява работещите в “Булгартабак” в това, а техните господари.

И така, скъпи съотечественици, четири години ни делят от един транспарант и “Искаме си Пееф!” до “протест” с 11 автобуса участници в центъра на София. Преди 4 години новоизбраният шеф на ДАНС беше горд собственик на един стар опел и клет апартамент. Днес той е уедрил притежанията си. Във всяко едно отношение. И ако тогава ставаше дума за 150 крепостни избиратели на ДПС в Раднево, то в момента говорим за стотици служители в икономическо робство, които нямат друг избор. Нито друга алтернатива. Така се владее България днес.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.