SHARE

Бившият македонски премиер Никола Груевски е влязъл в Унгария с български паспорт, твърди унгарското издание “Непсава”. То се позовава на източник от правителството, според когото голяма част от македонския елит разполага и с български документи за самоличност. Междувременно в последните дни бе припомнен един доклад на македонското разузнаване от 2017 г. – според който една от централите на руското военно разузнаване ГРУ се намира в България.  

Публикуваме коментара на Илиян Василев по темата.

Така е, като не гониш чуждите агенти, чувстват се като у дома, организират протести, провеждат операции, включително хибридни както у нас, така и в чужбина с цел постоянно да си в губеща позиция.

Ясно е, “бягството” на Груевски с дипломатически автомобил на унгарското посолство в Скопие (което е дипломатиески скандал от европейски мащаб, защото е грубо нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения), както и фейкът с българския паспорт са брънки от една верига. А Орбан е в ЕНП?

Натопяването ни изигра своята роля, зада принуди дори премиера да опровергава. Но е факт, че Русия, Сърбия и Унгария действат в единен режим както по извеждането на топ агента Груевски от Македония, така и дестабилизацията на България през всеки и всички ресурси, за които можете да се досетите – от горива до грандкорупция.

Добре, че майките се усетиха – чест им прави. Те се обидиха навремето, но както и преди им казах – те нямат никаква полза от присламчването на разни юнаци към техния протест, уж в името на разширяване на масовостта и натиска. И десет майки да се съберат пред МС на протест, те “тежат” повече от хиляди.

Но е факт, че руските агенти са мобилизирани, и то в класическата схема – познавайки добре слабите места на правителството, характеровите особености на Борисов (непресъхващия му вождизъм), включително зависимости, интриги, както и липсата на системност в управлението, те постоянно форсират и усилват грешки и скандали.

Няма съмнение, че част от протестите са инспирирани от руските служби. Но те стъпват върху значителен обективен обществен гняв, който постоянно се възбужда от постоянните скандали на правителството. Последният е наредбата за платената пътна инфраструктура – която е поредната бомба, която ще провокира нови вълни на протест.

Това е схемата – разделяй и владей. И доста български политици – от Сидеров до Радев помагат. Откога разправям, че Нинова трябва да подаде оставка по темата горивата или поне да се търси отговорност, защото не може, от една страна, да води протеста, а, от друга, да взема пари от главния виновник (през съпруга си).

От една страна, поддържат изкуствено високи цени на горивата, за да провокират обществено недоволство, от друга – печелят.
Най-голямата грешка на Борисов бе срещата му с Решетников и съгласието му да се освободи от прозападните политици в обкръжението си.

Именно Решетников му заложи бомбите с патриотите, които сега гърмят в ръцете му.

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.