SHARE

Гражданска инициатива “Правосъдие за всеки” утре сутринта организира протест по повод на последните скандали в съдебната система. Публикуваме съобщението на инициативата. 

Свободни граждани, елате в четвъртък, в 09.00 ч., пред сградата на ВСС на ул. “Екзарх Йосиф” 12.

“Съдът не проявява единомислие с прокуратурата и не се превръща в орган по осъществяване на наказателната политика на държавата, като нарушава фундаментални принципи в наказателния процес… Главният прокурор преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си и никой не се осмелява да инициира въвеждането на механизъм за неговия контрол.” Каза го Лозан Панов, председателят на ВКС

“Ако корупцията е обхванала цялата държава, то тогава прокуратурата е само едно входящо деловодство”, каза го главният прокурор.

Така си говорят “големите в съдебната власт”, което означава, че има проблем, много голям проблем! Въпросът е чия страна трябва да заемем като граждани, когато са застрашени устоите на правосъдието – тази на обвинението, което твърди, че е само входящо деловодство на разядената от корупцията държава,  или тази на съда, чийто най-висш представител говори, че главният прокурор преследва критиците си и разпъва чадър над приятелите си?

Прокуратурата се опита да нареди на един съд да не се подчини на искане за законна проверка по движението на делата, отправено от председателя на Върховния съд, тоест опита се да замести съда и това само по себе си е скандално и недопустимо в една правова държава. Не успя, но явно мотивира 11 от общо 14 съдии в този точно проверяван съд да поискат от ВСС да спре тази проверка.

ЗАЩО? От какво ви е страх, господа прокурори и спецсъдии? Може би от факта, че от седем месеца и половина държите без сериозно основание в ареста две обвинени жени или от това, че в този съд се произнасят без протокол и дело пред себе си по мерки за неотклонение? Имаме ли извънредно правораздаване в държавата и КОЙ дърпа конците на поръчковото правосъдие?

След два дни ВСС ще обсъжда това искане и ще се опита за втори път да изправи председателя на ВКС пред “другарски съд”, защото е приложил закона и е защитил Правото. Ще го допуснем ли като общество или ще кажем “Стига вече толкова”?!

Елате в четвъртък, в 08.30 ч., пред сградата на ВСС на ул. “Екзарх Йосиф”, за да подкрепим Лозан Панов и да докажем, че правосъдието трябва да служи на гражданите и да търси справедливостта, а не на олигархията, която да го потапя в сянката на сделките си!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.