Свободна Европа: Кой е българският Шиши и защо хората твърдят, че той...

Свободна Европа: Кой е българският Шиши и защо хората твърдят, че той контролира правителството

SHARE

Не споменахте Пеевски, който взриви държавата. Защо?

 

– Той е следствие на Доган.

 

Как отговаряте на въпроса “Кой”?

 

– Преди малко ваш колега ме попита дали като казвам, че Доган е най-добрият политик, не смятам, че му правя комплимент. В политиката победител е този, който управлява. Ахмед Доган управлява най-много България. В политиката, както във футбола, може да играеш цял мач в защита и после с една контраатака да вкараш гол и да победиш – можеш да си трета политическа сила и да управляваш държавата. Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява.”

 

Този пасаж от интервю на Бойко Борисов през 2014 г. за “Медиапул” е припомнен сега от англоезичната версия на “Свободна Европа” в опит да се посочат корените на антиправителствените протести в България. Интервюто на Борисов е дадено, докато той бе извън управлението и в годината, след като Доган стана почетен председател на Движението за права и свободи.

 

Статията “Who Is Bulgaria’s ‘Potbelly’ And Why Do People Claim He Controls The Government? е на Рон Синовиц, който използва в заглавието английската дума за “Шиши” – “potbelly”

В текста се посочва, че на 16 юли Борисов за пръв път е употребил израза, с който е наричан Пеевски, и че “Свободна Европа” изрично е поискала разяснение от пресслужбата на Министерски съвет дали премиерът е имал предвид именно депутата от ДПС. Отговорът бил, че това е точно така.

 

След две седмици на протести и обвинения, че ГЕРБ е задкулисно контролирана от ДПС, на 23 юли Борисов обяви, че ще смени трима министри. Преди това партията разпространи изявление, че са наложителни промени в кабинета, за да бъдат “премахнати инсинуациите, че ГЕРБ и тези тримата са пряко контролирани от ДПС и Пеевски”, припомня Рон Синовиц.

 

Публикацията е насочена към чуждестранна аудитория и опитва накратко да създаде представа защо хиляди българи протестират всеки ден на улиците. Близо половината от текста е отделен на това какво е ДПС и кои са Делян Пеевски и Ахмед Доган.

 

За Доган се припомня, че според американски дипломати той има заслуга за намаляване на значителния потенциал за етнически сблъсък в страната през 1990 г. благодарение на готовността си за политически компромис с бившата БКП веднага след масовото прогонване на етнически турци по време на диктатора Тодор Живков. България призна това гонение за акт на етническо прочистване, а ДПС твърди, че представлява интересите на етническите турци и други малцинства в страната.

 

Партията управлява през години и с БСП, и с политическите ѝ съперници и дори когато е в опозиция, е играла значителна роля благодарение на възможността да наклонява везните при вот в парламента. С 25 депутати в 240-местното Народно събрание и в момента тя е третата политическа сила, а Доган остава една от най-влиятелните политически фигури, обяснява “Свободна Европа”.

 

“Медийната империя”, за която Борисов говори в интервюто за “Медиапул”, са над 20 вестника, частна телевизия и новинарски сайтове, контролирани по това време от Пеевски. Започнал от редиците на НДСВ, той се прехвърля в ДПС, става фаворит на Доган и макар и за ден оглавява ДАНС. През 2016 г. Пеевски вече има няколко строителни компании и се твърди, че стои зад офшорките, притежавали “Булгартабак”, обвинявана от финансовото разузнаване на Турция и правителството в Анкара, че се е превърнала в един от най-големите контрабандисти в Турция и че е свързана с кюрдската терористична групировка ПКК, продължава статията.

 

“Свободна Европа” цитира и твърденията на “Репортери без граници” за това, че Пеевски контролира близо 80% от печатните медии в България, както и заключението на организацията, че той е олицетворение на “корупцията и сговора между медии, политици и олигарси, който се шири масово в страната”.

 

В интервюто на Борисов от 2014 г. той е питан:

“Медиите бяха благосклонни към вас 4 години, а Кокинов ви казва в онзи разговор за главния прокурор “Ти сам си го избра”. Усвоихте ли урока на Доган за контрола над медиите и съда?” Отговорът е: “В съдебната система ние никога не сме се бъркали. А Кокинов не е класик. А и аз по никакъв начин не му отговарям. Много хора си мислят, че в България много неща зависят от мен, но това не е било така. (…) А медийната империя – ГЕРБ няма медии. Един “Фейсбук” си имам само.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.