SHARE

Според доклад на лекарите от комисията “Лансет” 13,5 милиона души могат да бъдат спасявани всяка година с правилен подход към психичните заболявания, пише редакторът на здравната рубрика на британския “Гардиън” Сара Бозъли. 

Всяка държава в света е изправена пред предизвикателството на кризата на умственото здраве и се проваля в справянето с него; от епидемии на панически атаки и депресии до състояния, причинени от насилие и травма.  Това са изводите на доклад от група експерти, които изчисляват растящата цена на проблема на 16 трилиона щатски долара до 2030 г.

Екип от 28 световни експерти, създаден от медицинското издание “Лансет”, пише, че сме изправени пред “колективен провал, що се отнася до справянето с тази световна здравна криза” и това се проявява в “огромните загуби на човешки потенциал, както и предотвратимото страдание”.

Бремето на психологическите заболявания става все по-тежко навсякъде, казва Комисията “Лансет”. Това се случва въпреки напредъка в разбирането на причините и опциите за лекуване. “Качеството на услугите за психическото здраве е системно по-лошо от тези за физическо здраве”, казва докладът, който бе огласен на световна среща за умственото здраве в Лондон.

Що се отнася до умствените заболявания, казва комисията, всяка една държава е развиваща се държава. “Правителствените инвестиции и помощта за развитие в тази област остават плачевно малки”, казва докладът. Цифрата 16 трилиона долара до 2030 г. идва от предишни изчисления на Световната банка за загубите на глобалната икономика вследствие на хората в работоспособна възраст, които страдат от умствени заболявания.

В някои страни хората с умствени проблеми са тормозени и затваряни в институции, казва докладът. “Нарушенията на човешките права и злоупотребите остават фактор в много държави, с огромен брой хора, затворени в психиатрични институции или затвори, или живеещи на улиците, често без защита от закона”, заявява докладът.

Професор Викрам Пател от Медицинския университет Харвард, който е един от главните редактори, заявява, че умствените заболявания причиняват “огромно човешко страдание” и са причина за значителен процент смъртност в категорията “други причини”.

“Проблемите на психическото здраве убиват повече млади хора от което и да било друго заболяване по света”, казва той. 

Самоубийствата се причисляват към смъртност вследствие на наранявания. Свръхдозите се считат за злоупотреба с дрога. “Третираме психическото здраве като рисков фактор”, казва Пател. “Исторически винаги сме обръщали повече внимание на болестите, които убиват.” Комисията изчислява, че 13,5 милиона смъртни случая биха могли да бъдат избегнати всяка година, ако първичният причинител – психичното здраве – бъде лекуван. 

В много държави няма никакво очакване, че някой ще помогне. Анкети в Индия и Китай, които заедно съставляват една трета от световната популация, показват, че над 80% от хората с психично заболяване или пристрастяване не са потърсили лечение. А когато търсят такова – качеството е лошо.

Нарушенията на човешките права се наблюдават най-често при хора с дефицити в усвояването на информация, както и при тези с умствени разстройства, например шизофрения. “Десетки хиляди души, които страдат от психични заболявания, са приковани в собствените си домове или в молитвени лагери, или в центрове за традиционна медицина”, казва докладът.

Когато тези хора бъдат пуснати на свобода, това често се случва без предупреждение или адекватна подготовка относно грижата за тях, което понякога води до арести, затвор и ранна смърт. “През 2016 г. по време на трагичен инцидент в Южна Африка Здравният департамент на Гутенг спира финансирането на голяма институция с 2000 легла, позволявайки пускането на уязвими хора с психо-социални проблеми в неправилно лицензирани общински жилища, което води до смъртта на над 140 души”, разказва докладът.

Комисията препоръчва приоритетизиране на психичното здраве и изравняването му по важност с физическото такова, както и интеграцията на умствено здравеопазване в рутинната медицина – лични лекари и първа помощ.

В България помощ може да потърсите: 

Информационна линия за психично здраве


http://www.mh-community.org/?page_id=9

тел: 02/42 111 42
работно време: от 12.00 до 16.00 часа всеки делничен ден

Български червен кръст – Телефони на доверието

София  – 02/81 64 892
Ямбол – 046/662 904

Може да се свържете с телефона на доверието, за да поговорите с някого за проблемите, които ви заобикалят, и начина, по който се чувствате.

Фондация „Анимус“

Гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, преживели насилие – тел. 02 981 76 86
За населени места от България се избира с код на София – 02
От чужбина: + 359 2 981 76 86

Дружество на психолозите в България (ДПБ)

Телефон: 0888 429 730 или 0895 922 421

Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта

Достъп 24 часа в денонощието. За повече информация http://www.drugsinfo-bg.org 0888 99 18 66 или анонимен чат на адрес drugsingo-bg.org

Телефон 112 

Снимки: Фотографът Крисчън Хопкинс реализира серия от 24 фотографии, чиято тематика са умствените заболявания, в частност депресията. Всички изображения може да видите тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.