SHARE

“СОФИЯ, България – Двама журналисти бяха задържани миналата нощ от българската полиция, след като разкриват изгарянето и унищожаването на документи, докато разследват възможно злоупотреба с фондове на Европейския съюз.” 

Така започва новината на Washington Post “Българската полиция задържа журналисти, разследващи измама с фондове на ЕС”, същата може да открием и в New York Times, Associated Press и множество европейски издания.

Публикуваме реакции след вчерашното задържане на Димитър Стоянов от “Биволь” и неговия румънски колега  Атила Биро от RISE Project. 

Гражданска инициатива “Правосъдие за всеки”

Когато се прекрачват граници, това не остава скрито. Особено днес, когато новините текат със скоростта на електронни импулси.

Случайно, но символично една новина се разпространи в деня, когато повечето български евродепутати подкрепиха с гласовете си един авторитарен управник.

Докато в Страсбург 12 от общо 17 наши членове на Европарламента гласуваха срещу санкции за Виктор Орбан, в едно поле край Радомир български полицаи задържаха двама разследващи журналисти.

С този скандал, добил международни измерения, у нас на практика се подкрепя задушаването на свободата на словото – един от проблемите, заради които Будапеща е изправена пред санкции.

В държавите, където има върховенство на правото, полицията благодари на разследващите журналисти за сигнали за корупция, а не ги използва, за да ги арестува – заедно с придружаващ ги адвокат! – и да ги държи часове наред с белезници на едно тъмно поле, лишени от средства за връзка.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ подкрепяме Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania! Присъединяваме се към “Биволъ”, Асоциацията на европейските журналисти и всички, които настояват за изчерпателни обяснения на инцидента от страна на властите. Призоваваме националните медии да дадат възможно най-широка гласност на ареста, а прокуратурата да се сезира по корупционната афера около „Джи Пи Груп“, която е обект на разследването на “Биволъ”.

Румънският журналист Атила Биро е известен и уважаван за своята дейност. Димитър Стоянов няма нужда от представяне, ще припомним само, че той беше отличен на форум на „Правосъдие за всеки“ и Фондация „Кристиан Таков“.

Той е сред малцината смелчаци, които допринасят за качествена разследваща журналистика у нас. Която поставя под публичния прожектор онези, които си поръчват музиката на най-високо ниво. Някой съмнява ли се, че те поръчаха и неговия арест?

Илиян Василев, бивш посланик на Република България в Москва 

Жалки медии – имат средства да изпратят репортери и екипи да отразяват “Флорънс” в САЩ, което има непосредствено отношение върху здравето и благоденствието на съвременния българин, а нямат очи да видят скандала с журналиста, която медиите в САЩ видяха. Можеха примерно да изпратят репортер до “дупката на къра”, да направят интервюта с имплицираните страни.

Но съм сигурен, че ще дадат трибуна на всички замесени и на Златев, и на Джи Пи, и на издалите заповедта и така, без да ви информират, ще дадат опроверженията. И всички вкупом ще твърдят, че са ангели, а държащите микрофони ще потвърждават до повреда на шийните прешлени.

Това не можеше да стане през 90-те години – деградацията е пълна. Тогава имаше журналисти и медии, сега има държащи микрофона.

Николай Стоянов, редактор във в. “Капитал”

1. Задържането на журналисти е недопустимо.

2. В случая ми е трудно да преценя дали е по разпореждане или поради глупост. Което и да е, пак е недопустимо.

3. Нямам идея с какво още разполагат колегите от “Биволъ”, но първият текст е хаотичен, неразбираем и неубедителен. Те често и арогантно обвиняват другите медии, че никой не се осмелява да отрази разследванията им, но в случая е доста трудно да се стъпи на нещо. Надявам се последващи разкрития да компенсират това.

4. Много от твърденията са предположения, които звучат автентично, понеже всички сме убедени, че обществените поръчки са нагласени. Но не са подплатени с доказателства.

5. Нямам идея и защо не са търсили коментар от засегнатите лица (поне това не е посочено в статията), което сваля нивото и дава възможност на “Джи Пи Груп” да се оправдават. При всички претенции това в този вид не би излязло в медия, държаща на журналистически стандарти.

6. Това, че нещо му е лепнато гейт или лийкс накрая, не го прави по-значимо.

7. При всички тези забележки обясненията на МВР за действията им са абсурдни и журналистическата гилдия би трябвало да застане зад колегите си и да покаже ясно, че това е недопустимо.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.