SHARE

“За по-малко от 2 години администрацията ми постигна повече от почти всички администрации в историята на страната ми”, започна речта си пред Общото събрание на ООН Тръмп, при което залата, изпълнена със световни лидери, външни министри и дипломати, започна да се смее.

“Не очаквах такава реакция!”, отговори Тръмп и продължи речта си.

Основната теза на речта бе призивът срещу глобализация и в защита на националистическите движения.

“Отхвърляме идеологията на глобализма и се приобщаваме към доктрината на патриотизма”, заяви Тръмп.

“У всеки в тази голяма зала и всеки, който слуша по света, има сърце на патриот, който усеща същата любов за своята нация, същата лоялност за неговата родина.”

“Нашата задача не е да го изтрием, а да го въздигнем, заяви Тръмп, за да направим нациите си по-велики.”

“Суверенните и независими нации са единственото средство свободата да оцелее.” И затова “трябва да защитим суверенитета си и ценим независимостта си над всичко”.

“В Полша великият народ защитава суверенитета си”, заяви Тръмп, подкрепяйки правителството на Качински срещу ЕС.

Същевременно президентът на САЩ нападна Германия за сделката й със….” “Северен поток – 2”, като заяви, че по този начин страната ще стане напълно зависима от Русия.

Тръмп разкритикува  също така Иран и Венецуела, като президентът на САЩ използва остра реторика срещу комунизма и социализма, като заяви, че тези режими носят “мизерия” и “терор”.

От речта му обаче отсъства критика за Русия, която не бе спомената извън подмятането за Германия. По отношение на Северна Корея президентът на САЩ беше обнадежден, че разговорите му с Ким Чен Ун ще имат успешен завършек.

Президентът обоснова излизането на САЩ от множество споразумения през последната година именно със стремежа му за деглобализация.

Можете да гледате речта на Доналд Тръмп тук:

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.