Строителният контрол спря жилищен проект на Васил Божков

Строителният контрол спря жилищен проект на Васил Божков

SHARE

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) започва процедури по спиране на строежа и забрана ползването на част от сгради в жилищен комплекс “Нове хоумс”. Той е финансиран от фирма, свързана с бизнесмена с повдигнати редица обвинения по наказателния кодекс Васил Божков, който е в Дубай.

 

Комплексът от затворен тип се намира на бул. “Цар Борис III”, прави се на празен терен, на който някога са се намирали халетата на завод “Балканкар” и включва 14 сгради. Според проверка, възложена от Върховната административна прокуратура и направена от ДНСК, не е спазено регламентираното от закона разстояние между отделните сгради. То е регламентирано в приложение 2 към чл. 81 от Наредба №7/22.12.2003г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

 

За момента за нарушението е съставен констативен акт, връчен на 14 юли. Той е основание за започване на административно производство по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и за спиране на строежа. Предстои издаване и на мотивирана заповед.

Според публикация на “Капитал” “Нове хоумс” е основано в средата на 2018 г. от Мария Димитрова и Филип Марков с по 50% от акциите. Името на фирмата и логото й обаче насочват към основната компания на Божков “Нове холдинг”, а адвокатът, направил вписването й – Георги Бакърджиев, има дългогодишни връзки с групата.

 

Това е втори удар от ДНСК по Васил Божков, след като миналата седмица от строителния контрол установиха незаконни преустройства в неговата вила “Аглика”, разположена в природен парк “Витоша” и нови постройки в имота, които нямат книжа. Проверката също беше възложена от Върховната административна прокуратура, която я поръча след наложен запор върху този и други имоти в рамките на разследването срещу Божков като организатор на престъпна група.

Днешното съобщение идва броени дни след първите обвинения, че Васил Божков е организатор и финансист на антиправителствените протести, за което прокуратурата вчера обяви, че е намерила и доказателства.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.