Строителният контрол: Незабавно събаряне на строежа на Румен Гайтански-Вълка

Строителният контрол: Незабавно събаряне на строежа на Румен Гайтански-Вълка

SHARE

Да започне процедура за незабавно премахване на строежа в Държавно ловно стопанство “Искър”. Това е становището на дирекция “Строителен контрол” на Столичната община за сградата, построена през лятото от фирма на Румен Гайтански-Вълка близо до източния бряг на язовир “Искър”.

 

Проверка, разпоредена от Върховна административна прокуратура след сигнал във фейсбук на общинския съветник Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и на “Демократична България”, извършена от район “Панчарево”, установи, че няма разрешение за строеж, нито одобрен проект, нито строителен надзор.

#КаквоКриятОтНасЗа Вълка. За едни 150 милиона от парите на данъкоплатците – даром. За строежи върху природните…

Публикувахте от Vladislav Panev в Понеделник, 3 август 2020 г.

Събарянето ще е за сметка фирмата “Био майнинг” АД, която е посочена като извършител на строителството в констативния акт на район “Панчарево” от 28 септември. Това постановява чл. 225а от Закона за устройство на територията (ЗУТ), посочен в становището на строителния контрол на Столичната община.

Кметът на района Николай Гюров, издигнат от гражданско сдружение “За Панчарево и Кокаляне”, е изпратил на 13 октомври уведомителни писма до всички страни по спорния строеж. Освен фирмата изпълнител – “Био майнинг”, това е и Югозападното държавно предприятие – Благоевград, което ръководи ДЛС “Искър”. В писмата са описани констатираните нарушения – липса на разрешение за строеж, липса на одобрен проект, липса на строителен надзор.

С изпратените писма процедурата по премахването е задействана и в 7-дневен срок от получаването им строителят “Био майнинг” АД има право да подаде възражение.

В указанието за премахване на строежа, издадено от директора на “Общински строителен контрол” арх. Ралица Михайлова, се посочва, че то ще е по реда на чл. 225а от Закона за устройство на територията (ЗУТ). След изтичането на 7-дневния срок, ако няма възражения, кметът на район “Панчарево” ще трябва да издаде заповед за събаряне, в която ще се посочи срок за доброволно изпълнение от самата фирма строител. Ако тя откаже, общината принудително ще премахне сградата, като после сметката ще бъде платена от извършителя на незаконния строеж, от строителния надзор (в този случай няма такъв) и от проектанта, постановява ЗУТ.

Строежът е вдигнат до покрив върху площ 1490 кв.м в ловното стопанство, което е на източния бряг на язовир “Искър”. Сградата е от три части като средната е най-висока – 11 метра. Мястото е в близост до действащия ловен дом, посещаван от Тодор Живков при ловуването му в ДЛС “Искър”. В стопанството се отглеждат благородни елени, сърни, глигани и друг дивеч за отстрел.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.