Строгите мерки в Англия свалиха с 30% COVID инфекциите

Строгите мерки в Англия свалиха с 30% COVID инфекциите

SHARE

В Англия коронавирусните инфекции са намалели с около една трета в резултат на локдауна, съобщава Би Би Си. Но въпреки, че някои от най-силно засегнатите райони са отбелязали най-големи подобрения, в цяла Англия броят на случаите остава висок. Според зравния министър Мат Ханкок, данните сочат, че страната още не може да се откаже от по-строгите мерки.

Резултатите от проучването на Империал Колидж, Лондон, са базирани на изследване с участието на повече от 100 000 души, проведено между 13-24 ноември. Изследователите са установили, че репродуктивното число (R) на вируса е спаднало до 0,88. Това означава, че средно всяка инфекция, води до по-малко от една нова инфекция, така че епидемията се свива. В Англия числото R е по-малко от 1 за първи път от месец август.

По-строгите карантинни мерки влязоха в сила на Острова на 5 ноември. Но пикът на новозаразените в национален мащаб, дойде следващата седмица, тъй като средният срок за установяване на инфекцията чрез тест е 5 дни. Проучването също така установи, че някои групи са давали по-често положителен резултат през този период: хора от азиатски етнос; жителите на най-бедните квартали; живеещите в най-големи домакинства.

Изчислено е, че приблизително 96 души на всеки 10 000 се заразяват с коронавируса, в сравнение с 132 на 10 000 непосредствено преди заключването. От около 100 000 нови инфекции дневно в края на октомври, в края на ноември те са станали около 72 000.

В Сингапур учени представиха портативно устройство, с чиято помощ резултатите от PCR-тест за коронавирус са готови само за 5 минути, съобщава БГНЕС. Намазката от носа се смесва с малко количество специален разтвор и се поставя в отвор, съпоставим с размерите на банкова карта, на новото устройство. То се включва през USB-порт към компютър и изследването на биологичния материал се извършва чрез специално приложение. Резултатът за наличието на коронавирус може да бъде получен в рамките на 5 минути. Уредът е подходящ за ползване на летищата и други места, където масово се вземат проби за коронавирус.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.