SHARE

Позицията на българското правителство да застане зад режима на Виктор Орбан е стратегическа и историческа грешка, която ще има много сериозни последици за страната ни.

С тази позиция българското правителство ясно казва: за нас правовата държава и европейската демокрация всъщност нямат никакво значение. Ние считаме за напълно нормално съдилищата и правоохранителните органи да бъдат подчинени на политически произвол. Правата на гражданите да нямат ефективна защита. Медиите да бъдат превърнати в тонколони на управляващите. Гражданското общество да бъде задушено и смачкано. Държавата да насажда омраза, унижение и безчовечност към големи групи хора, защото са чужденци, бежанци, роми, евреи, “джендъри”. С държавния бюджет и европейските фондове да правят “бизнес” обръчи от хора и фирми, близки на властта, докато гражданите се бъхтят, за да издържат този паразитен модел. Без да имат нормално образование, здравеопазване, социални системи, сигурност и справедлив правов ред.

С позицията си българското правителство казва: за нас установяването на авторитарен тип власт, основана на корупция, клиентелизъм, мафиотски мрежи, оплели всичко, е съвсем в реда на нещата. Това е “национален интерес” и така се защитава “суверенитет”.

Тази красноречива същност на позицията в защита на Орбан не може да бъде скрита зад изсмуканите от пръстите немощни “мотиви”, с които Каракачанов и приятели са внесли предложението за позицията в защита на режима “Орбан”. А още по-малко зад идиотското обяснение: “утре същото може да спотели и България”. Ами да, ако в България се погазва правовата държава и започна разграждане на демокрацията, точно това трябва да я сполети.

Намеса на ЕС в защита на правата и свободата на гражданите. Защото ЕС, драги другари министри, герои в носии и обикновени фашисти, не е прасе-касичка, от което може само да вземате пари, в милиарди и милиарди, без да спазвате общите му правила. Или да ги спазвате, когато ви угаждат. А когато не ви угаждат, да размахате баснята за наивници, наречена “национални интереси” и “суверенитет” в XXI век…Не мислете останалите в ЕС за толкова глупави, че да ви търпят безнаказано байганьовските балкански номера. Особено тези, дето пълнят бюджета и с чиито пари “строите” инфраструктура с обръчите от хранени фирми, дето винаги печалят вашите “обществени поръчки”.

Дали това е умопомрачение поради все по-близките отношения на Борисов и Сидеров. Или е целенасочен подмолен ход на отказ от европейското бъдеще на България, в услуга на чужди интереси, които държат подходящи лостове за скрито въздействие или компромати, на всички трябва да е ясно, че с позицията, заета от правителството, Борисов и кабинетът му с българските неофашисти унищожават последните останки на доверие сред сериозните държави в Европа, че България може да бъде надежден партньор. Че е страна, която споделя някаква обща европейска визия за лична и обществена свобода, права, човечност.

С този си акт, както и с малодушната позиция по случая “Скрипал” Борисов и неофашистите показват, че България на практика се отказва да се придържа към ценностите на европейската демокрация и свободното общество и се намира все по-близо до консолидирането на авторитарен режим от посткомунистически тип, присъщ на обръча от неофеодални сателитни държави около Русия. Една нова Беларус.

Предприетите действия за установяване погазването на правовата държава в Унгария и Полша не са поредната моментна политическа игра, която ще отмине за няколко дни. Прилагането на чл. 7 от Договора за Европейския съюз срещу режима на Орбан и режима на Качински създава разломна линия в ЕС, която предопределя кой къде ще бъде в развитието на Обедиенна Европа занапред. И мястото, което ни се избира от правителството, е много нерадостно. То е извън Обединена Европа.

Изборът на Борисов и неофашистите е да ни сложат нейде между Орбан, Путин и Ердоган. Той не вещае нищо добро за България.

По тази линия на развитие не ни очаква нищо друго освен спиране на подкпрепата от ЕС, изолирането ни в европейски и международен мащаб, ограничаване на възможностите българските граждани да пътуват, учат, работят, живеят свободни навсякъде в Европа. Да бъдат равни с другите европейски народи.

Очаква ни неизбежна икономическа, финансова криза и социален срив. Нови филарали банки, застрахователи, сринати здравни и пенсионни фондове. И Пеевски до Второ пришествие. Ако сме толкова глупави да допуснем това, ще заслужаваме напълно съдбата си.

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.