Страх от насилие и бунтове на ислямисти след смъртта на Абу Багдади

Страх от насилие и бунтове на ислямисти след смъртта на Абу Багдади

SHARE

Расте опасността от насилие и бунтове на държани в лагери ислямисти след смъртта на лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал-Багдади.

 

Асошиейтед прес съобщи, че в последното си аудио обръщение към своите последователи, Багдади е призовал за освобождението на онези бойци на ИДИЛ, държани в лагери от кюрдските сили в Северна Сирия. Кюрдите вече изразиха опасение, че ще бъде трудно да се овладеят джихадистите в лагерите, които са близо 80 хиляди души. Засега Ислямска държава не е потвърдила официално смъртта на Абу Бакр ал-Багдади, нито е избрала нов лидер на групировката. Русия също към момента не е обявила, че смъртта на Багдади е факт.

 

Припомняме, че лидерът на терористичната групировка бе елиминиран при американска военна операция в Северна Сирия. Началникът на щаба на Съвместното командване на САЩ ген. Марк Майли коментира, че при акцията са задържани и двама приближени на Багдади, които в момента се разпитват. Генерал Майли добави и, че няма да бъде публикуван видеозапис от смъртта на терориста, както по-рано обяви президентът Доналд Тръмп. Според Пентагона подобни видеоматериали ще разкрият строго секретна информация за американската армия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.