Столтенберг: Отношенията в НАТО ще се подобрят при президента Байдън

Столтенберг: Отношенията в НАТО ще се подобрят при президента Байдън

SHARE
NATO Secretary General Jens Stoltenberg during a press conference before NATO Foreign Ministers will meet in Antalya, Turkey.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда, че след избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати трансатлантическите отношения между съюзниците в Алианса ще се подобрят. Столтенберг каза това преди видеоконференцията на министрите на външните работи на Пакта утре и вдругиден.

“Новоизбраният президент Джо Байдън е силен поддръжник на НАТО, а и познава организацията добре”, подчерта Столтенберг. Той допълни, че добрите трансатлантически отношения са важни както за Европа, така и за Съединените щати, особено с преместването на глобалния баланс на силите с надигането на Китай:

„Понякога, когато ходя в Съединените щати, чувам, че хората са загрижени от размерите на китайската икономика, бюджета им за отбрана, напредъка в различните технологии. Моето послание е, че тогава е още по-важно да запазят приятелите и съюзниците си по-близо в рамките на НАТО“.

Столтенберг каза още, че поради засилването на руското военно присъствие в Крим, Пактът обмисля допълнително подсилване на своето в Черноморския регион.

Утре и вдругиден външните министри ще обсъждат и намаляване на военното присъствие в Афганистан.

Столтенберг заяви, че е разговарял по въпроса с Байдън и добави, че Пактът е изправен пред дилема и ако остане, и ако напусне територията.

В първия случай това ще означава, че военният ангажимент на Алианса продължава, а оттеглянето ще постави на риск постигнатото до този момент.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.