Срив на пътникопотока на летище Франкфурт през 2020 г заради Covid пандемията

Срив на пътникопотока на летище Франкфурт през 2020 г заради Covid пандемията

SHARE

Компанията Fraport AG обяви, че пътническият обем, преминал миналата година през летище Франкфурт се е сринал до рекордно дъното, тъй като коронавирусата пандемия намали рязко пътуванията.

Броят на пътниците на летище Франкфурт е спаднал със 73% до около 18,8 милиона през 2020 г., като седмичният трафик е намалял с до 98% на годишна база между месеците април и юни, посочи Fraport. През декември трафикът на летището пък е спаднал с 82% до 891 925 пътници, се казва още в съобщението.

“Обемът на пътниците е спаднал до ниво, наблюдавано за последен път през далечната 1984 г.”, каза изпълнителният директор на Fraport Щефан Шулте.

Другите летища на компанията Fraport в Азия, Европа и Латинска Америка също отбелязаха рязък спад в обема на преминалите през тях пътници.

Така например пътническият поток на летището в Любляна в Словения е спаднал с 83% на годишна база през 2020 г., докато бразилските летища Форталеза и Порто Алегре са отчели понижение на трафик с 57%.

Що се отнася до перспективите за 2021 г., Щефан Шулте заяви, че очаква пътникопотокът на летище Франкфурт да достигне едва между 35% до 45% от нивото през 2019 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.