SHARE

В края на март – когато Борисов отказа да отзове руски дипломати при химическата атака над Солзбъри, Великобритания – написахме, че изглежда руските сили в България са взели превес и следва техният голям удар – опит да изведат страната от НАТО. 

Последните епизоди – със скандала на КСНС между Радев и Цветанов и вчерашният призив на Марешки за излизане от алианса – показват, че започва в страната да се опипва почвата за този хибриден удар – който не само ще доведе до криза в България, но и ще посее нестабилност и ще повдигне много въпроси за единството на военния алианс и на Запад. 

И макар думите на Марешки да бяха определени като несериозни дори от президента, то все по-сериозно започва темата да се появява на повърхността – това е нова фаза в хибридната война срещу България. И нито една от партиите не нарича тези действия с истинското им име – диверсия.

Излизането от НАТО ще доведе до машабна национална катастрофа, отлив на чужди инвеститори и масово бягство на последните работоспособни българи. 

Нещо повече. Само преди няколко години видяхме последиците от това да не си член на НАТО. Украйна – бореща се за европейско бъдеще – бе нападната от Русия, нейни територии превзети в конфликт, който продължава вече 4 години. Преди това същото сполетя Грузия през 2008 г.

Ако България не бе член на НАТО, каква щеше да е гаранцията, че нямаше да видим същата агресия към България през всичките тези години?

Северноатлантическият договор е единственият гарант, че ако някой нападне страната ни, то той ще е извършил атака над целия Запад и срещу най-големите армии в света.

Този аргумент обаче се изтъква все по-рядко, а обичайните гласове на евроатлантизма липсват. За разлика от тях пропагандата не спи. 

Случващото се с темата НАТО е реплика на случилото се с Истанбулската конвенция. Днес премиерът Борисов в интервю за “Нова” заяви, че в третия си мандат най-много се срамува от това, че не са ратифицирали Истанбулската конвеция за домашното насилие. 

Интересно, особено предвид факта, че Борисов почти липстваше в обществения дебат и точно когато заваля мощната хибридна атака и бяха активизирани всички рупори на Кремъл да обясняват откровени лъжи за конвенцията – тогава Борисов изобщо липсваше от дебата. 

Този маниер виждаме и днес. Нито при сцената на Консултативния съвет по национална сигурност, нито при изявленията на Марешки, нито при принципно агресивното поведение на части от БСП към алианса се чува гласът на премиера. 

Реакция липсваше и когато Волен Сидеров – лидер в коалиционно правителство, председателстващо Съвета на ЕС – отиде при незаконната власт на Крим в очевидна провокация към цивилизационната ни принадлежност. 

България има афинитет към Русия, но това далеч не означава, че българският народ иска да се връща в нейната орбита, това показват и социологическите проучвания. Европейският съюз продължава да покачва одобрението си сред българите, като достига 58%, сочи “Алфа Рисърч”. НАТО се подкрепя от 44% от електората, а 25% имат нито положително, нито отрицателно мнение за военния съюз. Това са изключително високи показатели, като се забелязва и нова тенденция на спад на традиционното високо доверие към Русия от 66% на 56% (особено след посещението на руския патриарх). 

В един момент обаче ще настъпи поредната масова истерия за “трета световна война” и как “Западът” иска да ни вкара във “война” с Русия и е по-добре да запазим “неутралитет” – тези, които не намират потвърждение вече поредна година. Не съществува западна военна доктрина за нападение на Русия и ако има агресор в международната политика, който анексира чужди територии, той не е “от Запад”.

Но създаването на истерия – по подобие на тази при Истанбулската конвенция – облъчването на обществото по всички телевизии с ДС агенти и познатите ни предзизборни сензации като “Костинброд” могат да създадат сериозна заплаха за излизане от НАТО. 

Вот, от който няма да спечели нищо България, а само Русия. 

България е в хибридна война с Русия – това не е мнение или закачлив коментар – това е становището на европейската разузнавателна общност, ЕК, НАТО, САЩ и дори Министерския съвет. За последните 10 години един и същ е политическият елит, който задава курса и определя политиката, а винаги се оправдават с някого другиго. Заплахата е тук и е била тук през цялото това време, тя не е отсега, нито сега трябва да се проумява хибридната война, за която Росен Плевнелиев предупреждаваше преди години.

Никой друг не е виновен на онези, които определят курса на тази страна от десетилетие.

SHARE