SHARE

Българска следа в огромна схема за пране на пари разкри британският Guardian. Разследването разкрива, че елитът на Азербайджан е в ядрото на схема за 2,9 милиарда долара. С парите азербайджанската върхушка е плащала на важни европейци, търгувала е с луксозни стоки и е прала пари чрез британски компании. Държавните ръководители на тази страна (покойният Хейдар Алиев, бивш първи секретар на Азербайджанската комунистическа партия, бивш член на Политбюро на ЦК на КПСС и президент на Азербайджан, както и неговият син и приемник в президенството на страната – Илхам Алиев) имат славата на корумпирани и системно нарушаващи човешките права. През годините са обвинявани и в подправяне на изборните резултати в страната. В разследваната схема са направени повече от 16 000 плащания от 2012 до 2014, съобщава изданието.

Но още по-шокираща е българската следа в разследването. Замесен е Калин Митрев, съпруг на бившия кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

“Данните показват платени суми през британски компании на Калин Митрев, българин, назначен в базираната в Лондон Европейска банка за реконструкция и развитие. Сумата от €425 000 за консултантски услуги са му платени от местна азербайджанска компания – Avuar Co. Той признава за плащанията и казва, че са били дължими за легитимни бизнес консултации. Той отрича да е бил наясно с начина, по който те са придобити или с произхода им”, посочват от изданието. Митрев твърди, че е декларирал всички суми в България.

“Разкритието, че съпругът ѝ е консултирал азербайджанска компания, може да се окаже неудобно за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която бе кандидат за генерален секретар на ООН и в момента е директор на ЮНЕСКО. Бокова връчи едно от най-високите отличия на ЮНЕСКО – медала “Моцарт” – на първата дама на Азербайджан и вицепрезидент на страната – Мехрибан Алиева. Тя също така организира фотоизложба в щаба на ЮНЕСКО в Париж под надслова “Азербайджан – земя на толерантността”. Фондация Heydar Aliyev бе организатор на събитието.”

Плащанията са се случвали във времето, през което Азербайджан беше под огромен натиск заради арести на активисти за спазването на човешките и гражданските права и журналисти, както и за наличието на изборни измами. От изданието посочват, че подобна “дипломация на черния хайвер” се използва за заглушаване на критики от страна на ЕС и САЩ чрез подкупване на ключови международни чиновници.

От Guardian са попитали Бокова, дали съществува конфликт на интереси между работата на мъжа ѝ и нейната роля в ООН, като Бокова е отрекла подобни твърдения и е заявила, че няма представа какви са делата на мъжа ѝ.

Не е напълно ясно откъде идват парите, използвани в схемата – руското правителство е наляло около $29,4 млн. Няколко транзакции го свързват с друга голяма схема за пране на пари – “Световната пералня”, за която ви разказахме през март.

Очаквайте повече по темата в “Терминал 3”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.