Спречкване между полиция и протестиращи в 53-ата вечер на антиправителствените протести

Спречкване между полиция и протестиращи в 53-ата вечер на антиправителствените протести

SHARE

До спречкване между протестиращи и полиция се стигна в 53-ата вечер на антиправителствени демонстрации.

Първият конфликт възникна по време на шествието между пл. “Независимост“ и Орлов мост, с което завършва всяка протестна вечер.

Протестиращите се опитаха да минат загражденията между бившия Партиен дом и Националната художествена галерия, но бяха спрени от полицаите.

След това афектиран мъж се обърна към полицай с обидно определение и отведен настрани. Това накара други мъже да се втурнат да го защитават. В последствие мъжът се извини и беше пуснат.

С Намесата на адв. Хаджигенов от организаторите и други протестиращи напрежението беше преодоляно.

Шествието стигна до Орлов мост и протестът завърши.

Основното призив към протеста тази вечер беше към всички,  които искат оставката на правителството и главния прокурор е – да се включат в Националния протест-въстание на 2-ри септември.

Арман Бабикян се обърна към неприсъстващите на протеста:

“Важно е обаче всички, които участват в задръстванията от морето към София да знаят, че ние ги чакаме. Чакаме ги, защото ще са нужни много метли, за да изметем толкова много боклук“.

БГНЕС

 

„Аз зная как да използвам метлата каза и бившият служебен премиер Ренета Инджова„, която се качи на сцената.

На сцената се качиха още битият журналист Стоян Тончев, актьорът Даниел Михайлов, който е организатор на протеста в Пловдив и други.

Всички те призоваха за оставка на правителството и главния прокурор и не приемат, че проектът за нова Конституция може да реши натрупаните проблеми.

Ето какво споделиха участници в протеста:

“Надяваме се чувствителността на хората да стане още по-изразителна, та дори и като гняв“.

“Протестът ще е общонароден и очакваме най-накрая да получим оставката на “Борисов 3“, ако не я получим, продължаваме да протестираме, както е нашата програма“.

Затворени остават трите ключови кръстовища в центъра на София – Орлов мост, пред Ректората и пл. “Независимост“. Пропускат се само линейки, велосипедисти и пешеходци.

В 53-ия ден на антиправителствените протести демонстранти отново се събраха около фонтана пред сградата на президентството

Граждани се събраха отново на контрапротест на кръстовището пред Румънското посолство. Те се определят като граждански патрули, чиято цел е да не позволят на протестиращите отново да блокират кръстовището.

Около 30-ина души се събраха тази вечер на тротоара пред посолството, за да заявят несъгласието си с продължаващите вече 53-и ден протести и блокади в центъра на София.

Според тях протестите са незаконни и нарушават правата и спокойствието на гражданите.

“Нямат нотариален акт за тези кръстовища, просто да ги изчистят, защото може да се стигне и до сблъсъци. Кои са повече се вижда на избори, когато даваме вота си, а не кои са излезли повече на площадите и кои хвърлят яйца по“.

“Те не са отишли там, за да протестират, а просто да пречат на всички останали“, коментираха участници в контрапротеста.

Целта на хората, които се събират всяка вечер пред Румънското посолство е да не позволят на “метежниците“, както те наричат протестиращите, да блокират и това кръстовище.

Разрешителното им за тези сбирки изтича утре, те смятат да поискат удължаване от Общината.

Категорични са, че всяка вечер ще са тук и ще се противопоставят на беззаконието.

Повечето присъстващи пред Румънското посолство са възрастни хора, има и полиция.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.