Спекулациите около състоянието на Ким Чен-ун продължават

Спекулациите около състоянието на Ким Чен-ун продължават

SHARE

В изявление на специалният съветник на президента на Южна Корея по въпросите на дипломацията и националната сигурност Мун Чжон Ин пред СиЕнЕн се казва, че председателят на Държавния съвет на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен-ун „е жив и здрав“.

„Позицията на нашето правителство е твърда. Ким Чен-ун е жив и здрав. Той се намира в района на Вонсан от 13 април. Не са забелязани никакви подозрителни придвижвания“, заяви съветникът на южнокорейския президент.

Източник от американската администрация заяви по-рано пред СиЕнЕн, че във Вашингтон проучват разпространената информация за влошаване на здравословното състояние на севернокорейския лидер след претърпяна хирургическа интервенция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза след това на брифинг, че медийната информация не отговаря на действителността. Южнокорейските власти също заявиха, че няма данни за заболяване на Ким Чен-ун, а министерството на външните работи на Китай се усъмни в източника на информация на СиЕнЕн.

Ким Чен-ун не се е появявал публично от 11 април, когато проведе заседание на политбюро на Централния комитет на Корейската трудова партия по въпроси на вътрешната политика. Той не посети на 12 април ежегодната сесия на Върховното народно събрание (парламента), като за първи път от началото на своето управление не взе участие в тържествената церемония на 15 април в мемориалния дворец Къмсусан по случай 108-та годишнина от рождението на Ким Ир-сен – главния национален празник на страната.

Слуховете за евентуално заболяване на севернокорейския лидер изобщо не се коментират от официални лица и медии в КНДР и не се потвърждават от официални източници в Пхенян.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.