Спецпрокуратурата влезе в Държавната комисия по хазарта

Спецпрокуратурата влезе в Държавната комисия по хазарта

SHARE

Екип на специализираната прокуратура предприе в сряда претърсване в сградата, в която се помещава Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Действията на разследващите се наблюдаваха лично от ръководителя им Димитър Франтишек.

Засега от държавното обвинение не съобщават никакви подробности за акцията. Преди месец обаче спецпрокуратурата обяви, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на бизнесмена Васил Божков.

Ставаше въпрос за твърдения на бившите съдружници на Васил Божков – братята Цветомир и Боян Найденови и техният баща Стефан Найденов. В момента те са в тежък конфликт с Божков, като твърдят, че той се опитва да отнеме голяма част от бизнеса им, свързан с марката “Ефбет”.

В рамките на това разследване прокурорите изискаха официални справки от Държавната комисия по хазарта дали са налагани принудителни административни мерки по Закона за хазарта на компаниите “Еврофутбол”, “Ефбет”, “Ефбет партнерс”, “Нове холдинг” и “Еврофутбол лимитед”.

Успоредно с това досъдебно производство Агенцията за държавна финансова инспекция започна проверка в комисията по сигнал за несъбрани държавни такси от частните лотарии на Божков в размер на около 250 млн. лв. за последните пет години. В този период начело на ДКХ са били действащият ѝ председател и бивш зам.-директор на НАП Александър Георгиев, Огнемир Митев и настоящата зам.-председателка на Комисията за финансов надзор Мария Филипова.

Междувремнно миналата седмица депутатът от “Обединени патриоти” Валери Симеонов и няколко негови съпартийци от НФСБ внесоха в парламента законопроект, предвиждащ само “Българският спортен тотализатор” да организира лотарийни игри. Впоследствие идеята беше подкрепена и от правителството.

“Другият ми бизнес не е така фрапиращ. Но най-странното е, че има още една компания, която има гръцко участие – 45% (“Интралот”). Те искат да го конфискуват и него. Дали те ще си мълчат? Предполагам, че ще се оплакват някъде – я при тяхното правителство, я по Европа. Малко са тръгнали безпардонно”, коментира бизнесменът в интервю за Свободна Европа.

Самият Валери Симеонов пък заяви пред медиите в сряда, че в момента Държавната комисия по хазарта е “сериозно пробита в полза на един играч”. Затова и с колегите му предлагат създаването на изпълнителна агенция, чрез която държавата да поеме цялата отговорност за хазартния бизнес.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.