Спецпрокуратурата поиска отстраняване на кмета на Несебър

Спецпрокуратурата поиска отстраняване на кмета на Несебър

SHARE

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд днес искане за отстраняване от длъжност на кмета на община Несебър Николай Димитров. Той е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за престъпления срещу изборните права на гражданите.

На 23 декември 2019 г. Специализираният наказателен съд измени мярката за неотклонение на Димитров от “Задържане под стража” в парична гаранция в размер на 50 000 лева. Съдът определи, че не е налице опасност той да се укрие, отпаднала е и опасността да извърши ново престъпление, доколкото са събрани значителен обем доказателства по досъдебното производство.
На 27 декември 2019 г. определената на Николай Димитров парична гаранция бе внесена и от 2 януари 2020 г. той отново изпълнява функциите на кмет на община Несебър.

Специализираната прокуратура поиска отстраняването му от длъжност до приключване на досъдебното производство, тъй като в качеството си на кмет той е основен работодател на голям брой фирми и лица в общината и разполага с възможности да повлияе на свидетели.

Димитров положи клетва, след като с разрешение на наблюдаващия прокурор беше конвоиран до Несебър за първото засезание на Общинския съвет, като след това се върна в ареста.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.