SHARE

От “Дневник”

Служителите на Специализираната прокуратура влязоха вчера в ранния следобед в офиса на “Алфа финанс” – компания, в която участие има съиздателят на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев. За акцията първо съобщи сайтът “Пик”, който се включи със студио на живо и сензационни съобщения за обиски и претърсване. Свързваният с депутата от ДПС Делян Пеевски “Канал 3” направи живи включвания в новините си. До момента официално съобщение от спецпрокуратурата няма, а потърсени от “Дневник” за коментар оттам отказаха подробности с аргумента, че утре ще оповестят информацията пред всички медии.

Акция за медии

Последователността на събитията и кратките коментари на Димитър Франтишек Петров, временен началник на Специализираната прокуратура, пред офиса на “Алфа финанс” оставят вречатлението, че това е по-скоро ПР акция на спецпрокурорите за употреба в медиите, тъй като става дума за старо разследване.

Претърсване и обиски не е имало, а на прокуратурата доброволно са били предадени документи, казаха от “Алфа финанс”, като потвърдиха информацията за акцията.

Димитър Франтишек Петров също е бил част от екипа на прокуратутара и на излизане той съобщи пред журналисти, че в края на миналата седмица Иво Прокопиев и няколко други лица са били привлечени като обвиняеми по водено от спецпрокуратурата дело. От изявлението стана известно, че става дума за делото за приватизацията на завода “Каолин”, което е от 2018 г. (виж надолу)

Иво Прокопиев: Репресията срещу мен продължава

“Оценявам показното събиране на документи, които могат да бъдат поискани с писмо и повечето от които са вече предоставяни, като чист цирк с пропагандни цели. Лично аз и фирмите, които ръководя, ще продължим да спазваме закона и да съдействаме на властите. С подобни поръчкови акции обаче ръководството на прокуратурата все повече затвърждава представата на обществото, че действа основно като бухалка за натиск върху неудобните на властта хора и свободни медии”, коментира Прокопиев в изявление до медиите.

Той казва още, че репресията продължава вече с години и води дело срещу държавата в съда в Страсбург.

Различни прокурори – една и съща тема

Миналата година Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Прокопиев за пране на пари. За него беше съобщено с няколко месеца закъснение, като публикуването на информацията съвпадна по време с поредица от критични за властта статии в “Капитал”.

Пред “Дневник” прокурорът Петров отказа да уточни защо сега специализираната прокуратура е повдигнала обвинения и какви са те. Пред събралите се на входа на “Алфа финанс” журналисти той отказа да съобщи и кои са другите обвиняеми, но уточни, че един от тях е в момента в офиса. До момента тезата на държавното обвинение е, че чрез продажбата на “Каолин” е извършено пране на пари.

По думите на прокурора спецсъдът е разрешил днес претърсване на “Алфа финанс”, за да се търсят документи “за покупко-продажбата и всякакви транзакции, свързани с “Каолин”. Той подчерта изрично, че претърсването не касае по никакъв начин издателския бизнес на Иво Прокопиев.

В края на 2017 г. водената от Пламен Георгиев антикорупционна комисия (КПКОНПИ) обяви, че започва да разследва сделката за “Каолин” между “Алфа финанс” и германската компания “Кварцверке” през 2013 г., като смята, че парите, получени от продажбата, са незаконни, защото през 2000 г. “Каолин” бил приватизиран незаконно, а оттук – и всички последващи сделки с дружеството са незаконни също. С тази проверка беше обяснен наложеният малко преди това по искане на комисията запор на имуществото на Иво Прокопиев, който продължава и до момента, а бизнесменът съди държавата в Съда по правата на човека в Страсбург за това, че повече от година не е започнало съдебно дело, в което да има възможност да се защити. Комисията се задейства, въпреки че приватизацията на “Каолин” е разследвана преди години, прокуратурата е предявила претенциите си, а съдът с влязло в сила решение се е произнесъл, че няма нарушение на закона.

Заглавието е на “Терминал 3” .

Вижте още тук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.