Спасителният план на Нобеловия комитет по литература доведе до още оставки

Спасителният план на Нобеловия комитет по литература доведе до още оставки

SHARE

Двама външни членове на Нобеловия комитет за литература напуснаха днес с мотива, че реформите в институцията се движат твърде бавно. Имиджът на Шведската академия, която връчва престижното отличие, пострада миналата година след скандал за сексуален тормоз. Тогава тя отмени обявяването на наградата, а тази година отличи двама писатели.

Една от мерките за справяне с проблема бе назначаването на външни членове в Нобеловия комитет. Той се състоеше от 4-ма членове на академията и петима външни.

“Нямам нито търпението, нито времето да чакам резултати от работата в посока на промени”, заяви един от тях – писателят Кристофер Леандор, в статия за “Свенска дагбладет”. “Моята представа за време и тази на академията са различни – за мен една година е много време от живота ми, за академията – много малко.” Заедно с Леандор оставка подаде и Гун-Брит Сундстрьом.

Какво стана в академията

Миналата годината наградата бе отменена за пръв път от 1949 г. насам, след като Шведската академия бе в центъра на скандал за секс тормоз, който доведе до оставката на Сара Даниус, доскорошния пожизнен секретар.

Причина за оставката бяха действията на съпруга на Даниус – Жан-Клод Арно, който беше обвинен в сексуален тормоз от над 17 жени. Предполагаше се още, че вероятно той е разгласявал предварително имената на лауреатите. За да продължи Шведската академия да връчва наградите, институцията взе решение да назначи външно жури към комисията, която да определи Нобеловия лауреат за литература за 2019 г.

Скандалът предизвика оставката на членовете на академията, която след това остана с по-малко от изисквания за взимане на решения минимум от 12 души. Преди това членовете бяха определяни доживотно без право да подават оставка, заради което мнозина отказваха с години да присъстват на заседанията им в знак на протест срещу решения, с които не са съгласни – правило, което последно бе променено от крал Карл XVI Густав.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.