СОС решава за спасителния план за Перник

СОС решава за спасителния план за Перник

SHARE

Днес ще бъде обсъдено искането на правителството и кмета на Перник да се ползва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир Белмекен. Това ще стане по време на заседанието на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет. Приложението на решението, което беше взето в събота на среща при премиера Бойко Борисов, зависи от Столична община.

Водата на София ще бъде запазена, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. В същото време общинските съветници ще разгледат възможността да се помогне на Перник.

“Получихме предложение и молба от правителството и от кмета на Перник да помогнем да преведен допълнителни количества вода до Мало Бучино, откъдето вече държавата да си изгради връзката за Перник. Говорим единствено и само за ползване на водопреносната мрежа“, уточни Йорданка Фандъкова.

За Пламен Никифоров, дългогодишен директор на дирекция “ВиК” в МРРБ тази идея е „единственото, което в момента може да бъде изпълнено“.

„Въпросът е дали може да се изгради навреме, за да може да се включи в действие преди да започне снеготопенето, защото критичните месеци за Перник вероятно ще бъдат след около месец“, посочи той в предаването “Преди всички”.

Групата общински съветници от БСП е склонна да подкрепи решаването на хуманитарната криза, която се развива само на 20 километра от София, каза пред „Хоризонт“ Милка Христова, общински съветник от БСП.

Групата на БСП ще вземе своето окончателно решение, едва след като получи достатъчно информация и отговори на конкретни въпроси, съобщи Христова.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.