София отлага разширението на синята и зелената зона

София отлага разширението на синята и зелената зона

SHARE

В отсъствието на опозиционната коалиция “Демократична България” и на Борис Бонев от “Спаси София”, които бойкотираха днешната сесия, Столичният общински съвет единодушно реши да отложи гледането на предложенията за разширение на синята и зелената зона за платено паркиране в София. По предложение на общинския съветник от ГЕРБ Зафир Зарков докладът на управляващото мнозинство- коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-“Атака”, бе оттеглен.  Зам.шефът на транспортната комисия в СОС обясни, че вчера в общинския съвет е постъпило искане от администрацията на “Красно село” техният район също да бъде  включен в обсъжданията за увеличаване на зоните за платено паркиране. Освен споменатите формации, решението за изтеглянето на доклада на ГЕРБ бе подкрепено и от групата на БСП. В същото време, пак по предложение на управляващите, бе отложено и гледането на проекта за разширение на синята и зелената зона, внесен от Бонев. При обсъждането се разбра, че докладите вероятно ще бъдат преработени и ще бъдат внесени отново след лятната ваканция на СОС.

И двата проекта предвиждат сходно разширение на обхвата на двете зони.  Предвижда се границата на синята да обхване бул. “Сливница”, “Опълченска”, “Скобелев”, Тотлебен, “П.Славейков”, Евлоги и Христо Георгиеви” и “Данаил Николаев”. В момента обхватът й е “Дондуков”, “Хр. Ботев”, “Скобелев” и “Васил Левски”. С разширението паркоместата в нея ще се увеличат от 5 000 до 12 000. Цената за паркиране ще остане 2 лв./ч. По отношение на зелената зона и двата проекта предвиждат присъединяване на два нови участъка – в ж.к. “Иван Вазов” и в ж.к. “Яворов”.

Други предложения на управляващите и на Бонев предвиждат времетраенето на синята зона в делничните дни да се удължи с 1 час – от 8.30 до 20.30 ч., вместо до 19.30 ч. Предлага се и въвеждане на синя зона в неделя – от 10 до 18 ч. И ГЕРБ, и “Спаси София” са за зелена зона в събота, отново между 10 и 18 ч.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.