SHARE

Опасното замърсяване на въздуха продължава и днес, а София е най-замърсеният град в цяла Европа! Въпреки че измервателните станции показват концентрации от над 700 μg/m3, т.е. около 15 пъти над нормата, системата на Столичната община твърди, че се очаква замърсяване до 100 μg/m3. Очевидно тази система не работи и целта ѝ е да прикрива реалната ситуация. Това е недопустимо, тъй като в зависимост от прогнозните ѝ стойности би трябвало да се взимат мерки за намаляването на замърсяването.

Днес в 8 ч. сутринта, след цял уикенд мълчание и нищоправене, кметът Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova реши да се появи поне във Фейсбук и да съобщи, че “от днес КАТ – Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха”. Срамно! От нашите пари им подарихте газ анализатори и вместо постоянен строг контрол става ясно, че единственото, което КАТ прави, е кампанийни ПР акции. Признахте и че от началото на годината Столичният инспекторат е написал само 30 акта на замърсители. По един на всеки десет дни. Популизмът и бутафорните закъснeли мерки няма да изчистят въздуха!

“СПАСИ СОФИЯ” ПРЕДЛАГА СЛЕДНИТЕ ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ:

🏡 Дървена ваканция за училищата. Децата са особено уязвими и не трябва да излизат навън.
🚋 Направете градския транспорт напълно безплатен и пуснете всички налични превозни средства по линиите. Няма да банкрутира общината, а ще се даде алтернатива на личните автомобили.
📋 Всички налични инспектори и служители на общината трябва да глобяват в кварталите, където традиционно се гори каквото падне подръка. Докато предпазвате традиционно закупувания си електорат, останалите се тровим!
🔥 Направете нужното за контрол на замърсяващите, особено тези, които горят неправомерно предмети във и около домовете си! Когато извършваш действия, тровещи околните, това следва да бъде наказвано.
🚔 Всички налични служители на КАТ да контролират движението и мигновено да спират от движение коли без катализатори и непокриващи стандартите.
🏗 Спрете всички строителни дейности за няколко дни.
Спрете системата за ранно предупреждение, която очевидно не работи и подценява проблема.
Внесете в Народното събрание предложение за промяна на законите, които да ограничат енергийните помощи под формата на дърва и въглища, замествайки ги с по-малко замърсяващи.

Само безкомпромисна, целенасочена и координирана с всички институции борба може да спре този проблем. Ситуацията е повече от критична, затова или започнете да работите, както се очаква, или напуснете този пост! Софиянци нямаме железни бели дробове и не можем да си позволим да чакаме да се научите да работите!

#СпасиСофия #ДишаМиСе #ОпасноМръсенВъздух

SHARE
Спаси София е неправителствена гражданска организация, чиято основна цел е подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живота в София. Можете да ги намерите на адрес: spasisofia.org