SHARE

Две мнения по отношение на социологията преди тези избори и не само:

Даниел Смилов написа във Фейсбук:

Моите професионални благодарности са към Боряна Димитрова и колегите й от “Алфа Рисърч”. Те хванаха радикалното обръщане в полза на ГЕРБ на общественото мнение и го обявиха в официалните си предизборни прогнози. Те твърдяха докрай и че ДБ има шанс за представителство, въпреки че мнозина други ги бяха просто отписали.
Не прави чест на утвърдена агенция като “Галъп” за втори път през последните пет години да не “успее” да хване разлики между основните партии, надскачащи 6%. И дори да “обърка” подреждането им. (Първият път беше 2014 г.)

Преди изборите “Галъп” създаде впечатление, че по-голям потенциал за победа има БСП. Те обявиха прогнозата си така: БСП са между 28-32%, докато ГЕРБ са между 27-31%. Тази прогноза или дава превес на БСПь или нищо не казва. По принцип, когато агенции дават такива интервали, те би трябвало да кажат и кой е най-вероятният вариант на разположение на партиите според тях. Иначе “прогнозата” им няма смисъл. И без данни всеки би могъл да каже, че ГЕРБ и БСП ще се разположат някъде между 25 и 35% (и тази прогноза щеше да е по-точна от официалната на “Галъп” поне по отношение на долната граница).

Подобни “грешки” не са плод на статистически принципи или допустими методологически отклонения. Те са инструмент за формиране на обществено мнение. И ако няма агенции като “Алфа”, вместо данни ще потребяваме политическите фантазми на определени хора.

Никола Пенев написа в Туитър:

“Демократична България” ще има депутат в Европарламента, което е сериозна първа стъпка. Драмата от последните часове е идеален повод да припомним, че статистиката не дава точни отговори, само очаквани стойности с някакъв интервал на стандартна грешка.

Снощи две агенции показаха “Демократична България” над бариерата и две – под. И четирите замервания бяха близо до 5.88, в рамките на няколко хиляди гласа. Реалният резултат от 95.2% протоколи е малко над 6.1%, с други думи и четирите агенции са си свършили работата добре.

Когато нещата са толкова на ръба, е математически невъзможно да се каже какъв ще е крайният резултат, преди да са преброени реално почти всички гласове. В случая с “Демократична България” не беше ясно дали ще минат бариерата, докато ЦИК не обяви резултатите от 95% протоколи.

Изключвайки предизборните манипулативни резултати (ДБ би прогнозите с доста), екзит половете и паралелните бяха точни. Статистиката има своите ограничения и снощната драма е показателна – в съвкупност четирите замервания дадоха съвсем правилна прогноза, че нещата са на ръба.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.