Социалистите в Испания и „Подемос“ с договoрка за коалиционно правителство

Социалистите в Испания и „Подемос“ с договoрка за коалиционно правителство

SHARE

Неочакван развой на политическите събития в Испания. Само ден след парламентарните избори в страната, лидерът на Социалистите Педро Санчес и този на крайнолявата партия „Подемос“ Пабло Иглесияс обявиха, че са постигнали коалиционно споразумение. Според информацията на Ел Паис Иглесияс ще бъде вицепремиер в новото правителство на страната.

 

Двете партии заедно ще имат общо 155. Това означава, че ще се наложи да потърсят подкрепа и от други по-малки формации, за да получат мнозинство в 350-местния парламент. Санчес и Иглесияс са подписали предварително споразумение, което според испанските медии има сравнително общ вид, без детайли относно бъдещия кабинет. Въпреки това новината се смята за сериозен пробив, след като през пролетта двете леви партии не успяха да стигнат дори до тук. В неделя се проведоха четвъртите избори от 2015 г. насам, а резултатът от вота не предвещаваше скоростно постигане на сделка.

 

Ако споразумението между Социалистите на Санчес и крайнолевите на Иглесияс се окаже успешно, това ще бъде първото коалиционно правителство в Испания от 1970 г. насам.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.