Смъртните случаи от коронавирус в Китай вече са 106

Смъртните случаи от коронавирус в Китай вече са 106

SHARE

Броят на починалите от пневмония, причинена от новия коронавирус в Китай, достигна 106 души, предадоха информационните агенции, като цитираха данни на китайските власти.

Броят на заразените нарасна на 4 515 души, предаде агенция Синхуа. Първи смъртен случай от новия вирус е регистриран и в Пекин, съобщава Ройтерс.

Само през последното денонощие в провинция Хубей са починали 24 от заразените. Епицентър на епидемията е най-големият търговско-промишлен център в тази провинция – град Ухан, с население повече от 11 милиона. В по-голямата част от провинция Хубей, където живеят близо 60 милиона души, са въведени ограничения за пътуване.

Китай отлага за неопределено време началото на втория срок в училищата и гимназиите и на пролетния семестър в университетите и другите висши учебни заведения в страната заради епидемията от коронавируса, съобщи днес министерството на образованието, цитирано от АФП.

Тъй като учениците и студентите в момента са в продължителна ваканция за Лунната нова година, властите ще определят датата за подновяване на занятията в зависимост от това къде се намират учебните заведения, посочи министерството в циркулярно писмо без повече пояснения.

Университетите и други висши учебни заведения, подчинени на министерството, трябва да отложат началото на пролетния семестър по целесъобразен начин. Студентите, които се връщат, след като са прекарали празниците с близките си, не трябва да идват по-рано в учебните заведения без разрешение, се казва в писмото.

Кога да бъдат отворени яслите, началните и средните училища ще решат местните образователни власти, съгласувайки се с централното правителство, допълва министерството.

Случаи на заразени, пътували до град Ухан, бяха потвърдени на различни места по света – от Япония до САЩ, където властите съобщиха, че 110 души в 26 щата са под наблюдение.

Япония днес потвърди наличие на вируса при човек, който не е пътувал до Китай.

За първия потвърден случай на коронавируса в Германия стана ясно, че е предаден от китайска колежка, който е посетил страната миналата седмица – първи подобен случай на предаване в Европа.

Китайката от Шанхай се почувствала зле по време на обратния полет на 23 януари.

Вчера вечерта заразата бе потвърдена при 33-годишен германец, който участвал в среща в Бавария.

Шри Ланка и Канада са последните държави, в която също бе регистриран случай на заразен с новия вирус.

Националната имиграционна администрация на Китай призова гражданите да преразгледат плановете си за пътувания в чужбина, за да намалят движението през граница с цел спиране разпространението на вируса.

Филипините временно спряха издаването на туристически визи за пристигащи от Китай, за да предотвратят разрастване на заразата.

Междувременно бе съобщено, че Япония и САЩ ще евакуират свои граждани от засегнатите от новия вирус райони в Китай.

Японското правителство ще изпрати утре чартърен полет до китайския град Ухан, за да евакуира японските граждани, които искат да се приберат в родината заради избухването на епидемия от нов коронавирус, предадоха ТАСС и “Ройтерс”.

Министърът на външните работи Тошимицу Мотеги каза, че самолетът може да превози около 200 пътници, но допълни, че около 650 японски граждани се надяват да се приберат в родината. Мотеги каза, че правителството прави постъпки за допълнителни полети, които ще се отправят към Ухан най-рано в сряда.

САЩ съобщиха, че не могат да евакуират всички свои граждани от Ухан, предаде ТАСС, като се позова на американското посолство в Китай.

Държавният департамент предприема всички необходими действия за завръщане в САЩ на персонала на генералното консулство в Ухан. “Предполагаме, че възможността за превоз на частни лица срещу заплащане от летището в град Ухан до Онтарио в Калифорния ще бъде ограничена. В условията на невъзможност за транспортиране на всички желаещи, приоритет остават лицата, които са изложени на най-голям риск от заразяване с коронавируса”, посочи американското посолство в Китай.

Граничните райони на Русия с Китай въведоха допълнителни мерки за сигурност, за да не допуснат разпространение на коронавируса. На граничните пунктове ваканцията за китайската Нова година е удължена до 1 февруари, а местни туроператори прекратяват изпращането на руснаци в Китай.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.