След прекъсване от 40 г. писателят Милан Кундера си върна чешкото гражданство

След прекъсване от 40 г. писателят Милан Кундера си върна чешкото гражданство

SHARE

Емигриралият през 1975 г. от тогавашна Чехословакия във Франция писател Милан Кундера вече е гражданин на Чехия. Тези дни посланикът на страната в Париж е връчил документа за самоличност на автора на “Непосилната лекота на битието”, се вижда от сайта на посолството.

Кундера, чиито книги се нареждат сред най-утвърдените творби на художествената литература през 20-и век, е изключен от комунистическата партия заради “антикомунистически действия” през 1950 г. Властите го обявяват за враг и в крайна сметка той успява да избяга от Чехословакия през 1975 г. През 1979 г. правителството му отнема и гражданството и две години по-късно той получава такова във Франция. Книгите му – от “Непосилната лекота на битието” до “Книга за смеха и забравата” – са забранени в родината му до края на 80-те години.

“Най-изтъкнатият чешки писател отново е гражданин на страната, в която е роден и на чийто език е написал най-забележителните си творби. Честито!” се казва в сайта на посолството.

Преди година чешкият премиер Андрей Бабиш предложи да възстанови гражданството на писателя. Двамата се срещнаха в Париж на честванията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.

През април тази година Кундера навърши 90 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.