SHARE

От “Спаси София” 

Повече от 2 години, откакто заедно с други организации заведохме колективните искове срещу Столичната община за замърсяването на въздуха, можем да се похвалим с голям успех. За първи път в историята на българското правосъдие съдът задължава орган на властта да предприеме мерки за подобряване на чистотата на въздуха. В свое решение от 8 юли съдията задължава Столичната община да предприеме следните “привременни мерки”, с които да намали замърсяването:

  • Да осъществява машинно миене на улиците поне 2 пъти месечно от май до септември и поне 1 месечно от октомври до април.
  • Да обявява среднодневните нива на ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10 на интернет сайта си, на информационните табла, в превозните средства на градския транспорт, на спирките и в метро станции.
  • Да предостави в 2-седмичен срок план за изграждане на велоалеи, включително от крайните квартали към центъра.

Разбира се, общината би могла да обжалва това решение и сигурно ще го направи, защото е очевидно, че никой на “Московска” 33 не защитава обществения интерес. Хубавото на “привременните мерки” обаче е, че обжалването не спира тяхното изпълнение. Затова призоваваме Йорданка Фандъкова и администрацията ѝ, вместо да продължават да плащат огромни хонорари за скъпи кантори, които да ги пазят от справедливите искания на гражданите, да си признаят, че не правят достатъчно за намаляване на замърсяването на въздуха. А след това най-сетне да започнат да работят за решаване на проблема! Ако не, ние, гражданите, ще продължим да се борим за правата си, както намерим за добре, включително и по съдебен ред чрез групи като “Чист въздух”.
.
#СпасиСофия #ЧистВъздух

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.