SHARE

След яростна атака по западните съюзници на САЩ от Г-7 днес американският президент проведе дългоочакваната среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур, която завърши с подписване на три декларации и ангажимент за последващи срещи. Все още съдържанието на декларациите не е обявено.

“Той е много талантлив човек”, “достоен преговарящ”, “обича страната си много”, това бяха само част от възхвалите, които Доналд Тръмп отправи към севернокорейския диктатор Ким Чен Ун. “Ще се срещнем много пъти.”

“Подписваме много важен документ” и имаме “страхотни отношения”, заяви американският президент Доналд Тръмп. “Мисля, че отношенията на Корейския полуостров ще бъдат много по-различни от сега.”

Доналд Тръмп посреща критики, че легитимира режима на Ким и чрез срещата го поставя на равна нога с американския президент – без реално Северна Корея да се ангажира с истинска промяна на курса, а единствено продължение на дългогодишната си политика на заплахи и отстъпление към САЩ. Тръмп е първият американски президент, който сяда с лидер на Северна Корея от края на Корейската война през 1953 г.

“Имахме историческа среща, на която подписахме исторически документ”, заяви Ким Чен Ун. “Светът ще види голяма промяна.”

Декларациите все още не са разпространени до медиите, но американският президент заяви, че Северна Корея “съвсем скоро” ще започне ядреното си разоръжаване. Това е обещание, което Северна Корея отправя неколкократно – макар да не е ясно доколко тя наистина има ядрено оръжие. 

Двамата лидери се срещнаха след месеци планиране на срещата и временен провал на преговорите през месец май. САЩ настояват за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, докато от своя страна Ким Чен Ун се притеснява, че ако изостави ядрената си програма, САЩ или Южна Корея могат да нападнат страната.

Северна Корея е един от последните тоталитарни комунистически режими, в който все още действа пълна медийна цензура, неразвита икономика и система от трудови лагери.

Северна Корея като съсед на Китай е в нейната сфера на влияние и от Пекин се притесняват, че ако режимът бъде свален, то влиянието на САЩ ще достигне границите на Китай.

Това е и причина династията на Ким от години да използва защитата си от Китай, за да заплашва и изнудва Запада, а впоследствие да издейства форми на финансова подкрепа от западните страни, за да прекратява ядрената си програма.

Китайският външен министър Янг И заяви, че фактът, че двамата “могат да седнат заедно и имат разговор на равни нога е важен, положителен и исторически”. Пекин повтори призива си за “пълно ядрено разоръжаване” на Корейския полуостров.

Преди срещата си с американския президент Ким Чен Ун проведе две необявени срещи с президента Си Дзинпин на Китай.

Освен Южна Корея другата страна силно притеснена от плановете на Северна Корея е Япония, която също се намира в непосредствена близост до режима на Ким.

След ескалация на напрежението през 2017 г. и остри заплахи от страна на американския президент, през 2018 г. Южна и Северна Корея положиха усилия да стоплят отношенията си.

Появиха се слухове, че се очаква нова среща този път във формат Китай, САЩ, Северна и Южна Корея, която може да бъде проведена във Пхенян, Северна Корея през юли и трета във Вашингтон през септември. Единственото, което американският президент заяв, е, че “абсолютно” ще покани Ким Чен Ун в американската столица.

Срещата на двамата идва само дни след Г-7, на която Тръмп влезе в сблъсък с най-старите съюзници на САЩ и призова Русия да се върне във формата. След края на Г-7 Тръмп нарече канадския премиер Джъстин Трюдо “слаб” и “нечестен”, като изтегли подписа си от декларацията на лидерите на седемте най-развити икономики.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.