Скандал между Русия и Сърбия, Захарова се извинява

Скандал между Русия и Сърбия, Захарова се извинява

SHARE

Президентът на Сърбия Александър Вучич е информирал по телефона руския министър на външните работи Сергей Лавров за резултатите от срещата си завчера във Вашингтон с косовския премиер Авдула Хоти с посредничеството на американския президент Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

Руската агенция цитира съобщение на ведомството на Лавров, според което двамата са потвърдили стремежа към развитие на отношения на стратегическо партньорство между Сърбия и Русия. В съобщението не се споменава нищо за дипломатическия гаф на говорителката на Лавров, който предизвика гневна реакция от Белград.

Мария Захарова публикува късно снощи във “Фейсбук” две снимки – едната как Вучич седи на обикновен стол в центъра на Овалния кабинет лице в лице с Тръмп, който е седнал зад бюрото си; а другата снимка е кадър от известна сцена от филма “Първичен инстинкт”, в която актрисата Шарън Стоун също седнала на стол и премята крака от едната страна на другата. А коментарът на говорителката е: “Ако са ви поканили в Белия дом, а са сложили стола ви така, че все едно сте на разпит, седнете като на втората снимка. Който и да сте.”

Если Вас позвали в БД, а стул поставили так, будто Вы на допросе, садитесь как на фото #2. Кем бы Вы ни были. Просто…

Публикувахте от Maria Zakharova в Събота, 5 септември 2020 г.

На това остро реагира директорът на Канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич. “Не ви позволявам да нападате горда Сърбия! Не ви е срам!”, написа той в “Туитър”. И припомни, че Вучич никога не е изричал дори една грозна дума за Русия и даже веднъж чакал час и половина Путин да го приеме.

Захарова дописа поста си във “Фейсбук” с молба за извинение. Но посочи, че не била разбрана правилно. Критиките ѝ всъщност били към Тръмп и неговото високомерно поведение към Вучич.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.